Svetska premijera dokumentarca „Bez“ na prestižnom festivalu u Nionu 1Foto:promo

Srpski film „Bez“ (Without) autora Luke Papića imaće svetsku premijeru na Švajcarskoj budući da je izborio mesto u međunarodnom takmčarskom programu srednjemetražnih i kratkometražnih ostvarenja 51. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel u Nionu.

Ostvarenje „Bez“ govori o beogradskom slikaru Aleksandru Deniću, koji nas u potrazi za svojim izgubljenim psom vodi na putovanje kroz njegovu viziju Srbije.

To je zemlja u konstantnoj tranziciji, u kojoj se prošlost i sadašnjost stalno sudaraju, crkve dižu pored komunističkih spomenika, a jeftini stambeni blokovi niču na drevnim ruševinama.

Lutajući tim fragmentima stvarnosti, čini se da i Aleksandar i Srbija traže svoj identitet.

Autor Luka Papić, govoreći o tome kako se razvijala ideja za film „Bez“ kaže da je imao nacrt za scenario o slikaru koji noći provodi tražeći svog izgubljenog psa.
– On je jedini lik u filmu bez psa – svi ljudi koje sreće imaju bar jednog – kazao je Papić dodajući da u filmu, slikar svoje dane ispunjava radeći pejzaže oko nedovršenih crkava u okolini Beograda, putujući sa platnom kao slikari iz devetnaestog veka.

– Predložio sam Deniću da on igra glavnu ulogu, da ga iskoristimo kao tog lika, uzimajući neke autentične elemente iz njegovog života, a druge falsifikujući slično kao što on to radi na svojim slikama. On je to vrlo rado prihvatio, a Đorđe Branković je pristao da glumi njegovog prijatelja, pomoćnika u potrazi.

Pronašli smo i likove koji su bili voljni da podele svoje autentične priče o psima i počeli da snimamo. – ispričao je Luka Papić.

Protagonisti filma „Bez“, koji, inače, traje 63 minuta su: Aleksandar Denić (slikar) i Đorđe Branković (Zoki).

Autorsku ekipu čine: Luka Papić (scenario, režija, kamera), Srđa Vučo (scenario, produkcija), Jelena Maksimović (montaža), Jakov Munižaba (zvuk), Branislav Jovančević (muzika), Dimitrije Stojanović, Dušan Šaponja (glasovi pasa).

Film je nastao pod okriljem producentske kuće Ranč production, dok su koproducenti kuće Non-aligned Films i Cinnerent. Film su podržali  i Filmski centar Srbije i program MEDIA – Kreativna Evropa.

Festival u Nionu, održaće se od 7. do 14. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari