U Domu omladine večeras svečano otvoren 15. Beldocs 1

Mislimo da naše prijatelje u Kijevu, kao i na čitav ukrajinski narod koji prolazi kroz strahote razaranja. Mislim da je dužnost nas, dokumentarista, da skrećemo pažnju na takve stvari i da nikada iz straha ne treba ćutati – istakao je Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala

Svečanom ceremonijom u Domu omladine Beograda večeras je otvoren 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, a tokom osam festivalskih dana, do 18. maja, premijerno će biti prikazano više od 100 dokumentarnih ostvarenja, u 12 programskih celina.

Beldocs je otvorio dugometražni dokumentarac „Muzej revolucije reditelja i scenariste Srđana Keče, koji je doživeo veliki uspeh na svetskim festivalima, a deo je selekcije Srpskog takmičarskog programa.

Uz Keču, dobrodošlicu brojnoj publici koja se večeras okupila u Domu omladine, poželeli su i nagrađivani autori sa prethodnih izdanja festivala Ivan Mandić, Marta Popivoda, Ivan Marković, Vanja Kovačević, Dušan Čavić, Dušan Šaponja, Dragan Nikolić, Mladen Kovačević i Marija Stojnić.

Već petnaest godina postojimo i rastemo kao festival i kao organizacija, i petaest godina smo posvećeni hrabrim, autentičnim i kreativnim filmovima, filmovima koji ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, koji podstiču na promišlljanje sveta i koji zbližavaju ljude – istakla je direktorka festivala Mara Prohaska Marković.

Prošle godine Beldocs je u saradnji sa festivalom Docudays iz Kijeva organizovao program fokusa na savremeni ukrajinski dokumentarni film. – – Ove godine je u planu bilo da mi idemo u Kijev ali, nažalost, dogodila se invazija na Ukrajinu – rekao je umetnički direktor festivala Marko Grba Singh i dodao:

– Želeo bih da poručim da mislimo da naše prijatelje u Kijevu, kao i na čitav ukrajinski narod koji prolazi kroz strahote razaranja. Mislim da je dužnost nas, dokumentarista, da skrećemo paznju na takve stvari i da nikada iz straha ne treba ćutati – istakao je Grba Singh .

Publici se obratio i Igor Stanojević, selektor Beldocsa.

Drago mi je, pre svega, što vas vidim večeras. U Beogradu često čujete razgovore o tome koji je najbolji festival i na kojem festivalu se prikazuju najbolji filmovi. Ali, čak i za mene kao selektora je jedna stvar još bitnija, a to ste svi vi, i svi mi ovde zajedno, jer Beldocs može i treba da bude mesto na kojem možemo zajedno da maštamo i zajedno da stvaramo. A, da! Imamo i najbolje filmove – rekao je Stanojević.

Beldocs 2022 predstavlja presek savremenog dokumentarnog filma na svetskom nivou, zbog čega program i ove godine okuplja ostvarenja autora nagrađivanih na međunarodnim festivalima, okupljenih oko zajedničke vrednosti – da autentičnim viđenjem sveta utiču na svet.

U sklopu pratećeg programa festivala ove godine je organizovana i XR izložba: imerzivna stvarnost na kojoj će publika imati priliku da pogleda ostvarenja stvorena putem najsavremenije tehnologije.

Poseta izložbi organizovanoj u bioskopu Balkan je besplatna za sve posetioce festivala uz prethodnu registraciju putem linka.

Ulaznice za jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope mogu se nabaviti na blagajnama bioskopskih dvorana ili online, putem sajta Beldocs.rs

Foto promo Vidoje Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari