Promocija “Mokrinskih hronika” Srđana Tešina u Novom Sadu 1Srđan V. Tešin Foto: Stanislav Milojković

Na Novosadskom književnom festivalu na brodu “Zeppelin” u Novom Sadu, u četvrtak, 19. maja će biti predstavljena knjiga Srđana V. Tešina “Mokrinske hronike” koja je prošle godine objavljena u izdanju “Arhipelag”-a i koja je bila u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Novosadski književni festival “Razgovori o ljubavi prema knjigama” predstaviće sutra u svom specifičnom ambijentu na Dunavu, na brodu “Zeppelin”, Kej žrtava racije bb, književnika Srđana V. Tešina i njegovu knjigu Mokrinske hronike.

Pored autora, o knjizi će govoriti Gojko Božović, urednik IK “Arhipelag” koja obeležava 15 godina postojanja i Đorđe Randelj, domaćin i urednik Festivala.

Promocija “Mokrinskih hronika” Srđana Tešina u Novom Sadu 2

“Interesovanje za predstavljanje „Mokrinskih hronika“ u Novom Sadu je u jednom trenutku bilo toliko da nisam mogao da se odlučim gde bih pre, a onda su pandemija i korona učinili svoje, pa smo sve promocije otkazali. S obzirom na kultni status Randeljevog Novosadskog književnog festivala na brodu Cepelin, ovoga puta nije bilo dileme gde bismo predstavili moje hronike iz banatskog Makonda. Mokrinčani su zadužili Novi Sad, ne zaboravite: Vasa Stajić, Mika Antić, Raša i Dušan Popov, Mita Golić… Sve su to novosadsko-mokrinski džinovi na čijim ramenima stojim!”, izjavio je za Danas književnik Srđan V. Tešin povodom sutrašnje, prve promocije “Mokrinskih hronika” u Novom Sadu.

Početak promocije je u 19.30 časova, a ulaz na sve programe Novosadskog književnog festivala je slobodan.

Rekli su o „Mokrinskim hronikama“

Mila Gavrilović: Živo, duhovito, iskreno, toplo, gorko-slatko. Likovi su mesnati, naracija uverljiva, poente izvrsne.

Jelena Marinkov: Nešto toliko zabavno, na mahove duhovito, na mahove tužno, nostalgično, s upitanošću o intimnoj istoriji i istini, s tako slikovito i konkretno ocrtanim portretisanjem, skoro nisam čitala. Žao mi je prosto što nije još duže! Taj lokalni kolorit, savršeno uhvaćen, nekako, baš je topla i zabavna, rekla bih memoarska proza, ali opet i okrenuta ka spoljašnjošti i drugima.

Ivana Rogar: Mokrinske hronike govore o probijanju jednog dječaka kroz djetinjstvo i adolescenciju. Premda se obično kaže da je djetinjstvo najljepše životno doba, Tešin ovdje uz dozu humora prikazuje i njegovu drugu stranu. Tu nije riječ ni o kakvoj teškoj sudbini, nego o tome da i djetinjstvo kao takvo sa sobom nosi svoje muke i tegobe koje itekako opterećuju njegove subjekte premda nam se s distance te muke mogu činiti smiješnima.

Gojko Božović: Likovi u Mokrinskim hronikama su lepo izvedeni. Sve je valjano zaokruženo, a sa unutrašnjim lajtmotivima koji dodatno povezuju priču u jednu celinu. Čovek ne mora biti iz Mokrina da bi čitao ovu prozu i da je osetio kao priču o sebi i svom vremenu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari