"Putujuće pozorište Šopalović", u režiji Jagoša Markovića, 21. maja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 1

Saradnja između dve legendarne pozorišne kuće na ovom prostoru uspostavljena je 2015. godine, posle skoro tri decenije, a zanimljivo je da je poslednji put, pre obnove ove saradnje, na sceni HNK u Zagrebu, Jugoslovensko dramsko pozorište gostivalo 1986, upravo sa predstavom „Putujuće pozorište Šopalović“, u režiji Dejana Mijača

Kultnu dramu Ljubomira Simovića, „Putujuće pozorište Šopalović“, u režiji Jagoša Markovića, produkciju Jugoslovenskog dramskog pozorišta koja od premijere aprila 2020. beleži veliki uspeh, u subotu, 21. maja u 19.30. časova videće i publika Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Ovo gostovanje i saradnja prati se s velikom pažnjom hrvatskih medija, a najznačajnije pozorište iz Hrvatske gostovaće na sceni JDP u junu, sa predstavom „U agoniji“ Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana.

Saradnja između dve legendarne pozorišne kuće na ovom prostoru uspostavljena je 2015. godine, posle skoro tri decenije.
Zanimljivo je da je poslednji put, pre obnove ove saradnje, na sceni HNK u Zagrebu, Jugoslovensko dramsko pozorište gostivalo 1986. godine. upravo sa predstavom „Putujuće pozorište Šopalović“, u režiji Dejana Mijača.

Kao junake kultne Simovićeve drame, sada sa rediteljskim potpisom Jagoša Markovića, zagrebačka publika videće Dragana Bjelogrlića, Jasnu Đuričić, Nenada Jezdića, Anitu Mančić, Ljubomira Bandovića, Marka Janketića, Jovanu Belović, Irfana Mensura, Miloša Samolova, Milicu Sužnjević, Mionu Marković, Teodura Tomašev, Taru Milutinović, Vanju Radivojević i Nađu Ristić.

Kako u najavi za ovo gostovanje navode hrvatski mediji, ova predstava „sudjelovala je i na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, gdje je osvojila Nagradu publike, dok je Nagradu Ardalion za epizodnu ulogu stručni žiri dodijelio Sanji Marković za ulogu Simke“.
Scenografiju potpisuje reditelj Marković, kostime Lana Cvijanović, a za scenski govor bila je zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

„Večernji list“ podseća i da je „Putujuće pozorište Šopalović“, u režiji Dejana MIjača, koje je u HNK gostovalo pre gotovo četiri decenije, bilo jedna od najznačajnijih predstava, izvedena 123 puta, koju je videlo gotovo 65.000 gledalaca.

„Igrana je pet sezona i gostovala je širom bivše države, te u inozemstvu. Osvojila je brojne nagrade, a poslije praizvedbe, komad je postavljen dvadeset pet puta u mnogim kazalištima bivše države, i više od 100 puta u različitim europskim zemljama i diljem svijeta“, navodi hrvatski medij.

Foto promo Nebojša Babić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari