Prvi Mesec srpske kulture u sedam gradova u Sloveniji, od 1. do 20. juna 1Foto promo Ambasada Srbije u Sloveniji

Glavni događaji u slovenačkim medijama su gala koncert Stefana Milenkovića i promocija monografije „Slovenci u Srbiji pod nemačkom okupacijom 1941-1944“ istoričarka Ivana Gruden Milentijević, koja sadrži spiskove Slovenaca stradalih u Srbija, a učesnik ovog programa je reditelj Želimir Žilnik

Ambasada Srbije u Sloveniji prvi put organizuje manifestaciju Mesec srpske kulture, koja će se u periodu od 1. do 20. juna odvijati u sedam slovenačkih gradova – Ljubljani, Mariboru, Portorožu, Kopru, Postojni, Celju i Velenju.

Glavni događaji u predstavljanju našeg kulturnog stvaralaštva koji se dobili veliku pažnju slovenačkih medija su gala koncert Stefana Milenkovića sa ansamblom Kamerata Novi Sad (5. juna), i promocija monografije „Slovenci u Srbiji pod nemačkom okupacijom 1941-1944“ istoričarke Ivane Gruden Milentijević.

Ova knjiga se ne bavi samo Slovencima koji su u Srbiju doseljeni tokom ratnih strahota 1941 – 1944. godine, već i onima koji su došli u našu zemlju između dva svetska rata, i biće predstavljena od 15. do 18. juna u četiri slovenačka grada.

Pored autorke Milentijević učesnik ovog programa je i reditelj Želimir Žilnik, a monografija sadrži i spiskove Slovenaca stradalih u Srbiji.
Uz pedantno prikazan izvor za svakog pojedinca koga autorka navodi, tu su i autentična sećanja porodica, kao što je slučaj sa životnom pričom oca poznatog reditelja Dragomira Zupanca, koji svedoči o deportaciji svog oca.

Promocija ove knjige pokušaće da okupi današnje potomke Slovenaca čiji su preci Drugi svetski rat proveli u srpskim porodicama.
Spsku kulturu, kako je objavila naša ambasada u Ljubljani, prezentovaće i dve izložbe iz fundusa Muzeja grada Beograda i Etnografskog muzeja u Beogradu, „Muzičko prijateljstvo – Davorin Jenko i Stevan Stojanović Mokranjac“, i „Gde svi ćute, one govore“ (zbirka narodnih instrumenata), a 4. juna zakazan je omladinski festival srpske dijaspore i regije.

Predstava „Simfonija Crnjanski“, po tekstu i u adaptaciji Đorđa Markovića, produkcija pozorišta Dadov, 13. juna vodi slovenačku publiku na svojevrsno „putovanje“ kroz slapove rečenica, stihova, slika i boja koji se slivaju u jednu nerukotvorenu simfoniju velikog pisca Miloša Crnjanskog.

Slovenačka premijera filma „Bilo jednom u Srbiji“, u režiji Petra Ristovskog na programu je od 8. do 20. juna, a kako su objavili naše Ministarstvo spoljnih poslova i ambasada u Ljubljani, Mesec srpske kulture u Sloveniji na svojim plakatima promoviše i kandidaturu Beograda za organizaciju međunarodne izložbe Expo 2027.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari