Komedija "Dok te ja hranim i oblačim", u režiji Olje Đorđević, u petak, 10. juna, na Velikoj sceni Madlenianuma 1Foto promo/Pozorište mladih Novi Sad

Predstava sa kojom gostuje Pozorište mladih iz Novog Sada, svojevrsni je prikaz geneze onih koji su imali tu sreću ili nesreću da se rode, odrastaju, školuju, venčaju i dobiju decu u Srbiji, zapisala je dramaturškinja Danica Nikolić Nikolić

Pozorište mladih iz Novog Sada predstaviće se beogradskoj publici sa novim ostvarenjem, komedijom „Dok te ja hranim i oblačim“, u režiji Olje Đorđević, koja gostuje na Velikoj sceni Madlenianuma u petak, 10. juna, u 19.30 časova.

Ova predstava je, kako je zapisala dramaturškinja Danica Nikolić Nikolić, svojevrsni prikaz geneze onih koji su imali tu sreću ili nesreću da se rode, odrastaju, školuju, venčaju i dobiju decu u Srbiji.

Kao što srpska istorija robuje autoarhetipima, tako je i porodični život stanovnika naše zemlje uglavnom arhetipskog karaktera.

Procesi koji se dešavaju od kada novo i ničim zapljano biće dospe u dokumentaciju matične opštine i dobije svoj JMBG, pa dok to isto, sada već zaprljano, istrošeno i odraslo biće, i samo ne postane roditelj koje prijavljuje svoje dete u opštini, uglavnom liče jedni na druge kao jaje jajetu.

Možda je upravo tu ključ našeg sunovrata, kako objašnjava Nikolić, a možda se upravo tu nalazi i rešenje kako da se ova matrica promeni – čak i arhetipi metastaziraju vremenom, tako da ono što je bilo komično vremenom postaje tragično, sa tendencijom katastrofalnog.

„Mi, kao ekipa ove predstave, nismo na umu imali (samo) moralnu pouku. Najpre, međusobno smo radili vivisekcije naintimnijih detalja i naših odrastanja, i naših roditeljevanja. Zaključak do koga smo došli, uz mnogo zajedničkog smeha i mnogo zajedničkih suza je sledeći: ne postoji recept za ispravno roditeljstvo. I još jedan podzaključak: nažalost, postoje šabloni, oni isti, arhetipski kojima smo svi, na ovaj ili onaj način izloženi. Mi vam ih stavljamo na tacnu, a vi vidite dalje šta ćete sa njima“, navodi Nikolić.

Glavne junake komedija „Dok te ja hranim i oblačim“ igraju Slavica Vučetić, Neda Danilović, Jelica Gligorin, Kristina Savkov, Slobodan Ninković, Ivan Đurić, Saša Latinović i Danilo Milovanović, a tu su i deca Dorijan Rastko Gladić, Aleksa Batinić, Mihajlo Danilović, Stefan Zorić, i Mia Živanov.

Scenografiju potpisuje Diana Radosavljević Milović, kostime Milica Grbić Komazec, muziku Irena Popović, a koreografiju Andreja Kulešević.

Predstava se preporučuje publici starijoj od 16 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari