29 filmova selektovano za 21. Uhvati film 1Foto: Promo

Ukupno 29 filmova iz 18 država sveta, biće prikazano na 21. Međunarodnom filmskom festivalu Uhvati film, koji će se održati u oktobru u Kulturnom centru Novog Sada.

Uhvati film je jedini regionalni festival kratkometražnih filmova na temu invalidnosti, jer pored Novog Sada, svoja izdanja ima u Rijeci, Banjaluci i Kotoru. Filmovi su izabrani na osnovu zajedničkog konkursa.

U Novom Sadu imaćemo priliku da pogledamo 29, a svi filmovi ulaze u uži izbor za prikazivanje na Uhvati film izdanjima u Banjaluci, Rijeci i Kotoru, kao i u okviru dodatnih programa Uhvati film brenda: edukacijama po školama, projekcijama namenjenim deci i filmskim karavanima duž regiona

Žiri festivala Uhvati film imao je težak zadatak da od ukupno 454 filmova koji su pristigli iz svih krajeva sveta, izaberu one najbolje na temu invaliditeta.

Svi filmovi prošli su prvo proveru na koji način je prikazana tema invalidnosti, odnosno osobe sa invaliditetom, jer festival Uhvati film ne prikazuju patetične priče koje podržavaju stereotipe i diskriminaciju.

Nakon toga, rukovodeći se kriterijumima filmskog kvaliteta, ali i važnosti i originalnosti tema, izabrani su ovogodišnji filmovi koji menjaju perspektive i pokreću promene!

Kao i prethodne godine, svi filmovi će biti opisno titlovani, audio-opisani i sinhronizovani na srpski. Govorni sadržaji prevode se na srpski znakovni jezik. Bioskop Kulturnog centra Novog Sada, gde se održava Uhvati film, pristupačan je za osobe sa fizičkim invaliditetom.

Time, Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji filmski festival u regionu, jer je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvim i slepim osobama.

Uhvati film dobitnik je nagrade Prvi glas građana u okviru kampanje Pokretači promene 2022, koju je organizovala Beogradska otvorena škola.

Upravo zato, Uhvati film 2023 održava se pod sloganom Pokrenimo promene i šalje poruku da promene koje načinimo sami, jesu vidljive i važne, ali promene koje činimo zajedničkim snagama, imaju moć da menjaju svet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari