Internacionalni festival etnološkog filmaFoto: Promo

Ovogodišnji, 32. Internacionalni festival etnološkog filma, najstariji festival ove vrste u regionu, 29. septembra u 20 časova otvoriti Đorđe Kadijević, jedan od najvažnijih sineasta u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije.

Nakon četiri decenije, gledaoci će 1. oktobra imati privilegiju da prvi put pogledaju njegov kultni TV film „Karađorđeva smrt”, jedno od najboljih ostvarenja u istoriji domaće televizije.

Internacionalni festival etnološkog filma u Beogradu je smotra koja predstavlja širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju tradicijskog, narodnog i modernog načina života ljudskih zajednica, nudeći raznovrsne uvide, filmske forme i metodologije rada iz celog sveta. Zbog toga, ovogodišnji slogan festivala jeste Život kao na filmu.

Na festivalskom programu nalaze se najznačajnija filmska ostvarenja autora iz 26 zemalja.

U okviru programa u fokusu biće prikazan studiozan ciklus Kosmos Roma, autora Bojana Dakića, u produkciji RTV Vojvodine, kao i kultni igrani filmovi.

Bojan Dakić, autor ciklusa Kosmos Roma, na posvećen i kompetentan način, uz ogroman istraživački rad, prenosi duh savremene romske kulture i romsko nasleđe u fantastičnu vizuelnu formu.

Pet ostvarenja iz ovog izvanrednog dokumentarnog serijala otkrivaju neprocenjive podatke o romskom jeziku, umetnosti, porodičnom životu, međugeneracijskim odnosima, religijskim uverenjima, te najvažnijim događajima u životima pripadnika romske nacionalne zajednice.

U okviru drugog specijalnog programa, pored već pomenutog filma „Karađorđeva smrt”, biće prikazani i „Čudotvorni mač” (1950) Vojislava Nanovića i „Iskušavanje đavola” (1989) Živka Nikolića.

Iako različiti po autorskom pristupu, stilu, pa i žanru, u pitanju su filmovi zasnovani na srpskom etnološkom materijalu, bilo da je reč o usmenim predanjima, istorijskim ličnostima upletenim u neraskidive veze kumstva, ili vekovima prisutnoj bolnoj temi krvne osvete među porodicama.

32. Internacionalni festival etnološkog filma na više lokacija

Glavna takmičarska i studentska takmičarska selekcija će se prikazivati od 29. septembra do 2. oktobra u Kino sali Etnografskog muzeja, u Uzun Mirkovoj 2, a Panorama 3. oktobra u istoj sali.

Programi u fokusu biće prikazani u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke, u Uzun Mirkovoj 1. Projekcije srpskih igranih filmova održaće se 30. septembra, 1. i 2. oktobra u 18 časova, dok je za program Kosmos Roma rezervisan 3. oktobar.

Festival će otvoriti film „U potrazi za Enok” holandske autorke Dorne van Rouveroj, koji se bavi dugoročnim posledicama holandskog kolonijalizma u Indoneziji.

Ovogodišnji Gran Pri za najbolji film dodeliće žiri u sastavu Davor Borić, poznati hrvatski reditelj dokumentarnih filmova, Alesandra Tatić, prošlogodišnja dobitnica Gran Prija i Romina Zanon, zamenica kreativnog direktora filmskog festivala u Padovi.

Na otvaranju prisutnima će se obratiti Davor Borić, predsednik žirija 32. Internacionalnog festivala etnološkog filma, i Ivan Maksimović, urednik festivalskog programa, uz pozdravnu reč Marka Krstića, direktora Etnografskog muzeja.

Ulaz na sve projekcije je slobodan!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari