Život kao na filmu: Najavljen 32. internacionalni festival etnološkog filma 1

Etnografski muzej predstavio je danas, u bioskopskoj sali u okviru ove kuće, program predstojećeg 32. Internacionalog festivala etnološkog filma koji je na programu od 29.9. do 3. 10. ove godine, a u čijoj će se selekciji, u različitim programima, pod sloganom „Život kao na filmu“ naći čak 55 filmova.

Prema rečima selektora Vladimira Perovića fokus ovogodišnje selekcije bio je više na filmovima kratkog metra nego na dugometražnim i filmovima srednjeg metra, ali je u okviru više selekcija čak 47 filmova našlo svoje mesto na ovogodišnjem festivalu.

Marko Krstić, direktor Etnografskog muzeja naglasio je značaj manifestacije za ovu instituciju rekavši:

– Strateški, Etnografskom muzeju je ovaj festival neobično važan i bitan pogotovu zbog toga što smo mi jedini muzej u Beogradu koji ima bioskopsku salu u zgradi muzeja – naveo je Krstić, podsetivši na kultni status koji je ovaj bioskop imao pre dvadesetak godina i dodao da će Muzej nastojati da narednih godina još više podrži Festival etnološkog filma.

Prema rečima Ilije Cerovića, člana Saveta festivala i v.d. direktora Televizije Srbije samo za potrebe 32. internacionalnog festivala etnološkog filma nacionalna televizijska kuća reparira i digitalizuje film „Karađorđeva smrt“ Đorđa Kadijevića iz 1983. godine.

Kako je rekao Ivan Maksimović, sekretar festivala i urednik programa, u okviru standardnih selekcija poput programa Panorama (8 filmova), Glavnog takmičarskog programa i Studentskog takmičarskog programa u okviru kojih ćemo videti 47 ostvarenja zasnovanih na etnološkom nasleđu, ovogodišnji festival ima i dva specijalna programa.

Kako je urednik programa festivala pomenuo prvi put ove godine Festival etnološkog filma otvara se za program igranog filma u okviru kojeg će biti prikazani kultna ostvarenja domaće kinematografije poput nezaboravljenog televizijskog filma „Karađorđeva smrt“ Đorđa Kadijevića koji posle televizijske pšremijere više nije prikazivan, legendarnog „Čudotvornog mača“ Vojislava Nanovića i provokativnog „Iskušavanje đavola“ Živka Nikolića, a koji su inspirisani srpskim etnološkim nasleđem. Maksimović je dalje najavio:

– Ove godine predstavljamo u okviru specijalnog programa i serijal „Kosmos Roma“ koji je ponikao iz produkcije Radio-televizije Vojvodina i u režiji Bojana Dakića, koji ćemo prikazati u Jugoslovenskoj kinoteci.

U internacionalnom žiriju ovogodišnjeg festivala su Davor Borić, reditelj iz Hrvatske, Alesandra Tatić, dobitnica prošlogodišnjeg Gran prija festivala i Romina Zanon iz Italije zamenica kreativnog direktora River Film festivala u Padovi, gde je naš festival predstavljen prošle godine.

Sve programe ovogodišnjeg 32. internacionalnog festivala etnološkog filma, koji se održava od 29. 9. do 3. 10. 2023. publika će moći da besplatno pogleda u više sala. Glavni programi prikazuju se kino sali Etnografskog muzeja, dok specijalne programe gledamo u „Sali Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari