U Zrenjaninu izložba posvećena Mirjani Nikolić Pećinar 1Foto: M.P. / Danas

Izložba pod nazivom „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“ biće otvorena u zrenjaninskom muzeju.

Autorka izložbe i kataloga je Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti koja poručuje da se izložbom u Narodnom muzeju Zrenjanin, Mirjana Nikolić Pećinar na neki način vraća na početnu stanicu, u grad svog detinjstva, odrastanja, školovanja.

„Namera ove izložbe je utemeljena u ideji i pokušaju da se sto godina nakon rođenja i sedam decenija od prvog ovdašnjeg predstavljanja, vrati sećanje i interesovanje na nekadašnju mladu, talentovanu devojku, koja se sa zrenjaninskog korzoa uputila ka beogradskim i novobeogradskim ulicama i bulevarima. Između te dve tačke je čitav jedan život koji je Mirjana Nikolić Pećinar slikala, kako je govorila, glavom, a ne rukom“, poručuje autorka izložbe Olivera Skoko.

U Zrenjaninu izložba posvećena Mirjani Nikolić Pećinar 2
Foto: muzej zrenjanin

Izložba se otvara na dan kada je pre sto godina, u Sarajevu, rođena slikarka Mirjana Nikolić Pećinar, u sredu, 6 septembra.

Na izložbi će biti predstavljeno 46 radova u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin, Savremene galerije Zrenjanin i Milice Ivković iz Beograda.

Mirjana Nikolić Pećinar je rođena u Sarajevu 1923. godine. Osnovnu školu i gimnaziju je završila u tadašnjem Velikom Bečkereku – Petrovgradu, kao i slikarski kurs kod Vase Pomorišca i Stojana Trumića.

Potom odlazi u Beograd gde diplomira na Akademiji likovnih umetnosti 1951. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kod koga će 1953. završiti i specijalizaciju.

Iste godine izlaže po prvi put u Zrenjaninu, kome će se često vraćati. Postaje član ULUS-a i gotovo redovni izlagač na njihovim grupnim izložbama. Dobija na korišćenje atelje na Starom sajmištu 1952. godine u kojem će slikati gotovo do smrti 2010.

Prvu samostalnu izložbu imala je u Grafičkom kolektivu u Beogradu 1957. Iste godine učestvuje na drugom sazivu Umetničke kolonije u Ečki čiji će biti jedan od najredovnijih i najčešćih učesnika, čak 14 puta.

Pored Ečke u narednim godinama učestvuje u kolonijama u Subotici, Bečeju, Sićevu, Počitelju… Bila je udata za Predraga Pećinara, inženjera elektrotehnike, sina akademika Mladena Pećinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari