3dFoto: Milivoj Kostić Kole

Jedini profesionalni 3D street umetnik iz Srbije Milivoj Kostić Kole prošle godine učestvovao je na najznačajnijim internacionalnim festivalima ulične umetnosti u Evropi.

Trodimenzionalne slike na trotoarima kreirao je na šest smotri u Nemačkoj, između ostalih na dva najveća evropska okupljanja street umetnika po broju učesnika i posetilaca: International StreetArt Festival Vilhelmshafen (Wilhelmshaven) i Gradski festival u Kajzerslauternu, Austriji (Amstetten) i Italiji (Grazie di Curtatone, Mantova).

3D street art: Koletove slike u koje se ulazi 1
Foto: Milivoj Kostić Kole

Akademski slikar iz Valjeva koji duže od dve decenije stvara u Novom Sadu, tokom 2023. u Srbiji je 3D slikama u koje se „upada“ ulepšavao domaće umetničke manifestacije, poput Zmajevih dečijih igara u Novom Sadu, 10. Nifest u Nišu, Prvi festival stripa u Vrnjačkoj banji, “Sačuvajmo” u Tutinu.

Za motive na 3D slikama najčešće bira elemente iz sveta stripa ili nedirnute prirode. Od specifičnih festivalskih tema, bile su steampunk (u Gonhajmu /Gönnheim), robotika, SF (Kajzerslautern), lik Bogorodice u Italiji.

Da bi nastala slika u horizontali od, na primer, 15-20 kvadratnih metara potrebno je u proseku oko tri dana rada, u zavisnosti od vrste slikarskog materijala, podloge, specifičnih zahteva.

3D street art: Koletove slike u koje se ulazi 2
Foto: Milivoj Kostić Kole

U tekućoj godini stigli su pozivi da učestvuje na letnjim festivalima: 8. Internationales WineStreetArt-Festival u Gonhajmu (Gönnheim, Bad Dürkheim), Street Art Festival Blumberg (Baden-Württemberg), Street Art Festival Fulda i na Prvom 3D Street Art festivalu u Švajcarskoj (Wil/St Galen).

O umetniku

Milivoj Kostić je profesor likovnih umetnosti i prvi 3D street umetnik u Srbiji. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član je ULUS-a od 2001. Izlagao je na dvadeset samostalnih i grupno na više stotina izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2012. je u statusu samostalnog umetnika, kada je i počeo sa aktivnostima u svetu 3D street umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari