46. književni susreti “Milici u pohode” u Vrdniku 1Dodela nagrade Jasmini Topić, Foto: Arhiva KCVMC

Najbolje pesnikinje koje su tokom proteklih godina bile laureatkinje književne nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja” koju Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski” dodeljuje svake godine za najbolju zbirku poezije objavljenu na srpskom jeziku autorke između dve manifestacije, ove će godine zaista krenuti “Milici u pohode”. Ova institucija organizuje 46. književnu manifestaciju “Milici u pohode” u saradnji sa Fondacijom “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u Vrdniku od 3. do 5. juna.

U Vrdniku će, tokom tri dana, poezija biti na vrhu vojvođanskog Parnasa, Miličine Fruške gore, iz koje je upravo ona, Milica Stojadinović Srpkinja pisala i prve dnevničke zapise ispisane rukom jedne spisateljice.

Tanja Kragujević, Ana Ristović, Gordana Đilas, Emsura Hamzić, Danica Vukićević, Radmila Lazić, Kajoko Jamasaki, Stana Dinić Skočajić, Sunčica Denić, Dragica Stojanović, Tanja Stupar Trifunović, Zlata Kocić i Jasmina Topić su one koje su od 2009. godine bile laureatkinje književne nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja”.

U susret ovoj manifestaciji objavljena je Antologija “Ako sam ja ona” koju je priredila dr Dragana V, Todoreskov, objavljena u izdanju Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“, i u kojoj se nalaze izabrane pesme laureatkinja od 2009, do 2019. godine, povodom deset godina od dodeljivanja ove nagrade isključivo autorkama. O ovoj knjizi će, pored pesnikinja i Dragane V. Todoreskov, govoriti i mr Gorica Radmilović, književna kritičarka. Promocija je u subotu, 4. juna u 18 časova.

46. književni susreti “Milici u pohode” u Vrdniku 2

Deo književne nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja”, od samog početka dodeljivanja, je i objavljivanje ili novog rukopisa ili izbora iz poezije aktuelne laureatkinje. Tako će ovom prilikom u Vrdniku biti promovisana knjiga izabrane poezije “Sada smo na ostrvima” Jasmine Topić, aktuelne dobitnice ove književne nagrade. Ovaj prvi izbor poezije Jasmine Topić koja je na našoj pesničkoj sceni prisutna više od dve decenije, uradila je mr Gorica Radmilović, a pogovor je napisala Dragana V. Todoreskov.

46. književni susreti “Milici u pohode” u Vrdniku 3

Promocija je u subotu, 4. juna u 13 časova, odmah nakon svečanog otvaranja manifestacije koja je zakazana u podne i kada će besedu o Milici Stojadinović Srpkinji govoriti književnica Radmila Gikić-Petrović.

U ime Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“, na otvaranju manifestacije će se obratiti književnik mr Nenad Šaponja, direktor ove institucije, a manifestaciju će otvoriti Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Jasmina Topić će u Vrdniku promovisati i CD izdanje zbirke “Privremeni boravak” (IK Arhipelag, 2020), za koju je i dobila nagradu koja nosi Miličino ime. Muzički deo programa Jasmine Topić na kojem, pored pesnikinje, nastupaju Miona Carin Markov i Goran Zmejkovski počinje u 19.30 časova.

U saradnji sa Institutom za književnost iz Beograda, u okviru književne manifestacije, biće organizovan i Okrugli sto “Postajanje autorkom – osvajanje ženskog autorstva u srpskoj kulturi” posvećen, između ostalog,  životu i delu Milice Stojadinović Srpkinje. Učestvuju: Stanislava Barać, Jelena Milinković, Zorana Simić, Jovan Bukumira, Jelena Lalatović, Tatjana Rosić, Monika Bala, Kristina Sevanović, Sonja Veselinović, Iskra Vuksanović, Ana Kolarić, Irena Ćirić, Radmila Gikić Petrović i Žarka Svirčev. Okrugli sto je u nedelju, 5. juna, od 10 časova.

46. književni susreti “Milici u pohode” u Vrdniku 4

„Milica Stojadinović je bila svesna da će joj isticanje nacionalne pripadnosti i patriotske vrline biti legitiman način da istupi i dela u javnoj sferi. Njen pseudonim Srpkinja paratekst je simboličkog kapitala. Na patriotski diskurs sublimiran u pseudonimu javnost se odazvala nadimkom Vila i njenim prihvatanjem kao čuvarke narodne tradicije, potvrđujući da je njen izbor javne persone bio strateški dobro načinjen. U tom istorijskom trenutku žena je mogla da se upiše na autorsku poziciju isključivo ukoliko se odaziva na nacionalistički diskurs. Takođe, što opet pokazuje slučaj Milice Stojadinović Srpkinje, autorka je bivala isključivo time i uokvirena. Ipak, simbolički kapital koji nosi njen stvaralački identitet bivaće narednih decenija strateška pozicija književnica u daljim procesima konstituisanja ženskog autorstva u srpskoj kulturi“, istakla je za Danas Žarka Svirčev koja će na Okruglom stolu govoriti o temi „Pseudonimi kao strategija osvajanja autorstva: od MSS do modernistkinja”.

Manifestacija “Milici u pohode” biće u okviru festivala “Vila” koji, u okviru programskog luka “Heroine”, organizuje Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Svi programi u okviru književne manifestacije “Milici u pohode” održavaju se u hotelu “Fruške terme” u Vrdniku. Ulaz na sve programe je slobodan, a Fondacija „Novi Sad Evropska prestonica kulture“ je u saradnji sa Javnim gradskim prevozom obezbedila i besplatan prevoz Novi Sad – Vrdnik – Novi Sad tokom sva tri dana Festivala „Vila“ u Vrdniku.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari