51. FEST: Slavna Nastasja Kinski sutra prima Nagradu Beogradski pobednik, a 4. marta Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke 1Foto MAURIZIO GAMBARINI / AFP / Profimedia

Slavna holivudska glumica Nastasja Kinski stigla je danas u Beograd kao specijalna gošća i laureatkinja 51. Festa – u mts Dvorani sutra će joj svečano biti uručena Nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji.

Jednoj od najlepših glumica 20. veka, koja je snimila više od 60 filmova sarađujući sa kultnim rediteljima, Jugoslovenska kinoteka dodeliće Zlatni pečat, svoje najviše priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Ova ceremnoja zakazana je 4. marta u 18 sati, u sali „Makavejev“, uoči projekcije digitalno restaurisanog filma „Tesa“ (1979) Romana Polanskog, romantične drame u kojoj je Nastasja Kinski ostvarila naslovnu ulogu, a koja se prikazuje u okvifru selekcije Fest klasik.

Ćerka takođe slavnog glumca Klausa Kinskog, rođena 1961. u Berlinu, karijeru je započela kao model, školovala se u inostranstvu, a glumu je, na predlog Polanskog, studirala u Aktors studiju Lija Strasberga.

Prvu značajniju ulogu imala je u filmu „Pogrešan pokret (1976) Vima Vendersa, a pažnju internacionalne publike privukla je u drami Stay as You Are (1978) Alberta Latuade, gde joj je partner bio Marčelo Mastrojani.

Prvu glavnu ulogu odigrala je upravo u „Tesi“ Polanskog, za taj lik osvojila je Zlatni globus u kategoriji „Nova zvezda godine“. Usledila su ostvarenja „Ljudi mačke“ (1982) Pola Šredera, nove saradnje sa Vendersom u remek-delu „Pariz, Teksas“ (1984), koji je dobio Zlatnu palmu u Kanu, kao i u „Tako daleko, tako blizu“ (1993)…

Najnoviji film Nastasje Kinski je Dark Satellites (2022) Tomasa Štubera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari