51. Filmski festival u Sopotu: Kinematografija ne treba da brine za budućnost 1Foto: Una Miletić

Filmska produkcija nastala u prethodnih godinu dana biće predstavljena publici na 51. Filmskom festivalu u Sopotu – popularnom Sofestu, koji će biti održan od 3. do 8. jula u Centru za kulturu Sopot.

Ovogodišnji Sofest nosi slogan „U sjaju ordena – Za film i slobodu“.

Na svečanom otvaranju Statueta slobode za životno delo biće uručena našem eminentnom reditelju Đorđu Kadijeviću. Otvaranje će uveličati i defilei filmskih ekipa, gostiju festivala, koncert world music grupe KAL, nastup Kulturno-umetničkog društva „Kosmaj“ i tradicionalni vatromet.

– Đorđe Kadijević je utemeljivač srpskog i jugoslovenskog filma fantastike i reditelj jedne od naših najboljih TV serija „Vuk Karadžić“, koju je uradio po scenariju Milovana Vitezovića. Za ovu TV epopeju 1988. godine na predlog Umberta Eka, velikog umetnika, dobio je glavnu evropsku nagradu – podsetio je Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala na konferenciji za medije u Jugoslovenskoj kinoteci. On je istakao da takav uspeh nije doživeo niko iz zemalja bivše Jugoslavije.

51. Filmski festival u Sopotu: Kinematografija ne treba da brine za budućnost 2
foto Marija Mlađen/ATAImages

Izdvajajući filmove koji će biti prikazani na festivalu, Avramović je posebno pomenuo poslednji film legendarnog reditelja Puriše Đorđevića „Usta puna zemlje“, podsetivši da su njegova ostvarenja krasila mnoga izdanja ovog festivala, kao i to da je veliki reditelj pre tri godine na tom mestu obećao kako će završiti pomenuti film.

U okviru šestodnevnog festivala biće prikazano 37 ostvarenja, od kojih je 21 film u takmičarskom programu, među kojima je i devet vrhunskih ostvarenja nenadmašnih majstora animacije i crtanog filma iz fundusa Vojno-filmskog centra Zastava film. Povod za to je sedam i po decenija Zastava filma, što se takođe obeležava na festivalu. Avramović je kazao da ostale filmove uglavnom potpisuju mlađi autori u čijim podelama nastupa plejada sjajnih glumaca i talentovanih pripadnika mlađe generacije.

– Oni zajedno dokazuju da kinematografija ne treba da brine za svoju budućnost – zapazio je Avramović.

Između ostalih, izdvojio je i preporučio kratki igrani film „Svašta“ u režiji Strahinje Mlađenovića, u kome glavnu žensku ulogu igra Nada Savkić – nezaboravna višedecenijska domaćica učesnika i gostiju sopotstkog festivala u kafani „Kod Tome i Nade“.

Žanrovski raznoliki filmovi koji su punili bioskope tokom sezone uvršteni su u program festivala: „Munje. opet!“, „Sv. Petka – Krst u pustinji“, „Indigo Kristal“… Među njima su i naslovi koji su premijerno prikazivani na ovogodišnjem FEST-u: „Usta puna zemlje“, „Troje“, „Ovuda će proći put“, „Tragovi“, „Praznik rada“, „Probudi me“. Avramović je takođe istakao i film „OFLAG 13B“, u režiji Đorđa Milosavljevića Gere, a u kome ulogu tumači ovogodišnji laureat Sopota Đorđe Kadijević.

Ovaj film bavi se temom odvođenja oficira Kraljevine Jugoslavije u oficirske logore u Nemačku, pojasnio je pukovnik Goran Ikonić, direktor Vojno-filmskog centra „Zastava film“.

– Ovo je jedna izuzetna životna drama proslavljenog reditelja Đorđa Kadijevića koji je bio akter te priče, jer je njegov otac kao oficir odveden u jedan takav logor – rekao je Ikonić.

Dragana Čolić, direktorka Centra za kulturu Sopot primetila je da je ove godine filmski program veoma zanimljiv i da se javlja velika zainteresovanost publike za rezervaciju karata, koje su, kao i uvek, besplatne. Čolić je dodala da su naročito ponosni na dečiji filmski program.

– Radeći pripremu ovog festivala nastojali smo da omogućimo publici da pogleda produkciju iz prethodnih godinu dana. Da ne budemo uskraćeni za dešavanja iz ranijih godina. Naravno, budžetska priča je takva da smo bili na preživljavanju. Grad tradicionalno odvaja sredstava koja su velika ali nedovoljna. Ali, bitno je da to publika ne oseti – kazao je Živorad Milosavljević, predsednik Odbora festivala.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: Ana Marija Rosi i Mihaela Stamenković, ranije dobitnice Statuete slobode za režiju i glumu, kao i kompozitor Radivoje Radivojević.

Revija nagrađenih filmova Sofest plus biće održana u Domu omladine Beograda 11. jula.

Pola veka „Leptirice“ – Kadijević zauvek

– Kadijevićeva legendarna „Leptirica“ nastala je godinu dana posle našeg festivala – 1973, pa ćemo pola veka filma obeležiti panelom „Leptirica – 50 godina, delo Đorđa Kadijevića zauvek“. Uvodničar će biti Dejan Ognjanović, filmski i književni kritičar, autor monumentalne (auto)biografije „Više od istine: Kadijević o Kadijeviću“ – kazao je Avramović.

51. Filmski festival u Sopotu: Kinematografija ne treba da brine za budućnost 3
Foto: You Tube snimak ekrana

Na panelu 7. jula u Galeriji Centra za kulturu u Sopotu biće postavljena i izložba „75 godina Vojno-filmskog centra „Zastava film“ i kolaži Đorđa Kadijević“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari