nedelja finskog filmaFoto: Promo

7. Nedelja finskog filma održava se od 11. do 15. aprila, u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Selektor festivala, Stefan Arsenijević, izabrao je osam novih ostvarenja filmske kinematografije, a gošće Beograda su Jana Puskala, iz Finskog filmskog instituta, i rediteljka Tia Kouvo čiji je film Porodični ručak upravo proglašen najboljim finskim filmom u prošloj godini.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda, nakon dve godine, održava se 7. Nedelja finskog filma. I ove godine manifestaciju organizuju Finski filmski institut, Ambasada Finske i Kulturni centar Beograda, a odvija se od 11. do 15. aprila. Selektor festivala je reditelj Stefan Arsenijević, koji je izabrao osam filmova, novih ostvarenja finske kinematografije.

Tokom festivala, gošće Beograda biće Tia Kouvo (Tia Kouvo), rediteljka filma Porodični ručak, koji je na upravo održanoj dodeli finskih nacionalnih nagrada Jussi ubedljivo trijumfovao sa tri nagrade u glavnim kategorijama: najbolji film, režija i scenario, kao i Jana Puskala (Jaana Puskala), šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog instituta.

Zajedno sa urednikom filmskog programa DKC-a, Nebojšom Popovićem, Jana Puskala je 2010. godine pokrenula Nedelju finskog filma u Beogradu, koja je izrasla u tradicionalnu bijenalnu manifestaciju.

7. Nedelja finskog filma u Dvorani Kulturnog centra Beograda 1
Foto: Promo

Filmovi koji će biti prikazani ove godine su Porodični ručak rediteljke Tie Kouvo, Raj za karaoke Einarija Pakanena, Četvoro odraslih klinaca Selme Vilhunen, Je’vida Katje Gaurilof, Drvosečina priča Mike Mililahtija, Mehur Aleksija Samenpera, Najgora ideja ikad Pamele Tola i Hit Big J.-P. Valkeapa.

Izbor filmova nudi novi pogled na temu savremene porodice: disfunkcionalne porodice, netipične porodice, proširene porodice, porodice čiji članovi uspostavljaju neke drugačije veze, pokušavajući da ostanu sebi dosledni i iskreni.

„Ovogodišnji filmovi istražuju vreme u kojem živimo kroz odnose u savremenoj porodici, koja kao i većina drugih institucija u svetu koji nas okružuje, trpi tektonske poremećaje i promene. Bilo da su duhoviti, pesimistični, uvrnuti ili nadrealni, ovi filmovi postavljaju prava, intrigantna pitanja i, najvažnije od svega, pronalaze ljudskost i toplinu čak i tamo gde deluje da smo je odavno izgubili“, kaže reditelj Stefan Arsenijević, selektor Nedelje finskog filma.

Nedelja finskog filma otvara se u četvrtak, 11. aprila, u 20 časova, filmom Porodični ručak, nakon koga sledi razgovor sa rediteljkom Tijom Kouvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari