Ademir Kenović za Danas: Šokiran sam smrću Davora Janjića, izgubili smo velikog glumca i divnog čovjeka 1Foto: Screenshot Youtube/N1

Jedan od najvažnijih predstavnika nekadašnje jugoslovenske kinematografije i jedan od najzaslužnijih za uspeh bosanskog filma poslednjih decenija, kultni reditelj Ademir Kenović, kaže za Danas da je šokiran i iznenađen smrću velikog glumca Davora Janjića, koji je danas preminuo u Beogradu.

Kenović je sa Janjićem sarađivao u antologijskim filmovima „Ovo malo duše“, „Kuduz“, „Savršeni krug“…, koji su osvajali nagrade i bili prikazivani na svetskim festivalima.

Za brojne generacije gledalaca na ovom prostoru Janjić je ostao nezaboravan kao kao Nihad Halilović, upravo iz filma „Ovo malo duše“, iz kojeg je kao replika do danas ostala da živi rečenica koju izgovara: „Čovjek ti je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže”.

Ademir Kenović za Danas: Šokiran sam smrću Davora Janjića, izgubili smo velikog glumca i divnog čovjeka 2
Foto: ATAImages

– Vijest o Davorovom odlasku saznao sam prije par sati, i ne znam šta bih rekao, jako sam tužan. Izgubili smo velikog glumca i divnog čovjeka, Davor je bio poseban talenat, njegova velika umjetnost glume ostaće zabilježena i siguran sam da će ostaviti trag u generacijama mladih glumaca i onih koji tek dolaze u ovu profesiju, moći će da uče na njegovim ostvarenjima – kaže Kenović.

Davor je, kako ističe, bio stalni saradnik u njegovim brojnim filmovima.

– Kad smo se posljednji put videli, bilo je to u Zagrebu i u Sarajevu, dogovarali smo se da još nešto uradimo zajedno, pošto planiram jedan novi projekat, i on se jako radovao tome. Zatečen sam odlaskom Davora Janjića, čitava kinematografija u regionu je mnogo izgubila – kaže Ademir Kenović.

Davor Janjić je rođen u Tuzli 18. novembra 1969. godine, na Akademiji u Sarajevu studirao je filmsku glumu, u Studiju za mlade glumce.
Bio je član otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljea 212 u Beogradu, a na filmu je sarađivao sa najznačajnijim rediteljima ovdašnje kinematografije – od Dušana Makavejeva, Rajka Grlića, Krsta Papića, Nenada Dizdarevića…, do Emira Kusturice, Benjamina Filipovića, Ljubiše Samardžića…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari