agelast trka na kraju svetaFoto: Agelast production

Krajem novembra 2023. godine trkačka ekipa iz Srbije BURT (Belgrade Urban Running Team) učestvovala je u TSP- u (The Speed Project), 500 km dugoj štafetnoj trci u Atakami u Čileu, najsuvljoj pustinjii na svetu, istrčala je za malo više od 35 sati, osvojila prvo mesto i oborila rekord ove surove staze.

Agelast produkcija ih je pratila u ovom, kako kažu, fizički i mentalno najvećem izazovu do sada, kako za trkače, tako i za samu produkciju. Rezultat toga je film „Trka na kraju sveta” koji je izašao na Agelast YT kanalu nakon nekoliko meseci snimanja.

„Sa članovima BURT- a otputovali smo na južnu hemisferu gde su oni, u srcu najsuvlje pustinje na svetu, duboko u Andima, trčali trku kroz deo koji se naziva i ‘Ruta del fin del mundo’ (put na kraju sveta) i najjužnija je tačka Latinske Amerike.

Pored nadmorske visine do 3400 metara, karakterističan je po temperaturnim razlikama od preko 30 stepeni u toku dana, vetrovima, peskom i prašinom. BURT ekipa ne samo da je istrčala ovu stazu, nego je postigla i neverovatan uspeh i ovo je film o tom iskustvu”, kazao je Galeb, reditelj filma.

https://www.youtube.com/watch?v=fMfYx6iFvMQ

BURT je u februaru prošle godine saznao da će se desiti novi TSP, u tom trenutku na nepoznatoj lokaciji. Znali su da će biti ekstremno i da je trka ekskluzivna.

Da bi se prijavili, morali su da popune prijavu sa pitanjima o prethodnim iskustvima na sličnim projektima, planovima i logistici za trčanje u takvim uslovima.

„Sve što smo radili u vezi sa trčanjem dovelo nas je do tog iskustva, već smo jednom učestvovali na ovom projektu (od Los Anđelesa do Las Vegasa), pa verujem da smo se za ovo spremali od kada smo počeli da trčimo. Što bi Mare rekao, svaki korak je bio onaj najteži – samo da popunimo prijavu, samo da nas odaberu za trku, samo da napravimo tim, samo da nađemo sredstva, samo da organizujemo put…

I kada smo te stvari završili, shvatili smo da nam je ostalo da treniramo i istrčimo ono što nas čeka”, rekao je Aleksa Jovanović, jedan od kapitena i osnivača BURT tima.

Agelast dokumentarac „Trka na kraju sveta" o srpskoj ekipi koja je pobedila u Čileu 1
Foto: Agelast production

Deo su Bridge The Gap pokreta i adidas Runnersa, pa su povezani sa dosta timova iz ovih globalnih trkačkih zajednice.

Ipak, TSP je jedinstven i po tome ih približava i ljudima koji trče van konvencionalnih grupa, ali i onih nekonvencionalnih, koji bi se okupili samo za ovu priliku. Što je vrednost za sebe. O pobedi nisu razmišljali.

„Kada smo saznali gde idemo, šta nas čeka i ko nam je konkurencija, a imajući u vidu našu logističku i trkačku spremnost, apsolutni uspeh bi bio da smo među prvih pet ekipa. Nismo znali do pred cilj ni koji je trenutni rekord staze, jer nismo očekivali da mi možemo biti ti koji mogu da ga obore i da se takmiče za prvo mesto”, dodao je Aleksa.

Agelast produkcija obuhvata i druge projekte

Agelast dokumentarac „Trka na kraju sveta" o srpskoj ekipi koja je pobedila u Čileu 2
Foto: Agelast production

Pripreme su počele u aprilu, a snimanja u avgustu. Mesec dana nakon povratka iz Čilea, posle mnogo truda i niza tehničkih i finansijskih poteškoća, izašla je druga epizoda iz serijala „Tamo daleko” Agelast produkcije.

„Sa BURT ekipom se znam jako dugo. Znali smo da želimo ovo da radimo kada su nas pozvali, znali smo koji je naš zadatak, kao što su i oni znali svoj. Ali niko nije znao je koliki će to biti test za sve naše sposobnosti i moć pripovedanja. Ovo putovanje nas je dovelo do ivice produkcijskih i emocionalnih kapaciteta, testirani smo na više frontova.

Činjenica da smo iz njega izašli uspešno je, sa jedne strane, velika potvrda za nas, a sa druge je stečeno jedno veliko iskustvo, ne može mnogo njih da se pohvali dokumentarnim sadržaj iz pustinje na drugom kraju sveta, a u tržišnim uslovima u kojima mi živimo. Što pokazuje da je, iako teško, moguće jer ljudi imaju potrebu za takvim sadržajem. To nama svaki sledeći podvig čini lakšim i verovatnijim da se desi“, osvrnuo se Galeb i najavio da spremaju novu epizodu iz ovog serijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari