Akademiku Ljubomiru Simoviću Medalja SANU za 2022. godinu 1Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Članovi Predsedništva Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) usvojili su predlog Komisije da „Medalja SANU“ za 2022. godinu iz oblasti umetnosti bude uručena akademiku Ljubomiru Simoviću.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, Simović je antologijski pesnik srpskog jezika i dobitnik najvećih nacionalnih priznanja za književni rad i antologijski dramski pisac čije su drame s velikim uspehom prikazivane i nagrađivane u pozorištima kod nas i u drugim zemljama.

Ljubomir Simović je i istaknuti pisac književnih eseja i dokumentarne proze, dodaje se u obrazloženju nagrade, kao i istaknuti tumač likovne umetnosti i autor velikog broja eseja o slikarstvu i vajarstvu.

„On u svojim intervjuima i ostalim javnim pojavljivanjima iznosi jasne ocene društvene stvarnosti i intelektualac je od ugleda i uticaja u Srbiji, te jedan od najaktivnijih članova SANU još od 1988. godine“, navodi se u obrazloženju i dodaje da ovogodišnji laureat i kao pesnik i kao dramski pisac uspostavlja stvaralačku vezu s Jovanom Sterijom Popovićem, osnivačem Srpske akademije u delovanju Društva srpske slovesnosti.

Članovi Predsedništva usvojili su predlog o dodeli nagrade na sednici održanoj 29. septembra, a svečana dodela biće upriličena na skupu povodom obeležavanja Dana Akademije 18. novembra 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari