Aleksandrovič: Ljudi su ustali da se oslobode ruske ideologije, korupcije i kriminala

Promocija knjige "Kratka istorija Ukrajine" na štandu Danasa u okviru Sajma medija

Ostavite komentar


  1. Oleksandr Aleksandrovič : „Ideologija ruske imperije bila je da su države sve, a čovek ništa.“ Da, evo samo jednog primera:
    Mendeljejev slavljen u svetu, član mnogih akademija, ali ne i u Rusiji jer se car-despot i njegiva despotska mašina plašila slobodoumnih ideja građanskog društva – nije izabran za člana Ruske akademije nauka. Mendeljejev se kretao na tragu Daltona koji je 1805 postavio hipotezu da se elementi razlikuju samo po jednoj osnovnoj karakteristici – atomskoj težini. Mendeljejev je pronašao dokaze za postojanje tog ključa, da sled po atomskoj težini nije slučajan. Skrivena struktura atoma se mogla izraziti JEDNIM brojem u paradigmi da je atom nedeljiv. 1897. dolazi do prekreta paradigme Tomson je u Kembridzu otkrio elektron (nosi električni naboj…). Svaki je elektron karakterističan po broju elektrona u atomima. Vodonik i helijum nalaze se na 1 i 2 mestu, litijum sa 3 elektrona na trećem mestu. Mesto koje elektron zauzima u tablici naziva se „atomski broj“ – on određuje fizičku realnost unutar atoma – broj elektrona. Slika se sada promenila. Od „atomske težine“ prešli smo na „atomski broj“ a to znači na atomsku substrukturu. Subatomska fizika počela je objašnjavati dotle neobašnjive fenomene…

Ostavite komentar


Kultura

Evrovizija

Evrovizija: Teya Dora danas ima poslednju probu pred polufinale

Od kada smo našu delegaciju ispratili na „Pesmu Evrovizije“ pratimo svaki njihov korak, kako teku pripreme i probe sve do 7. maja kada nastupa Teya Dora u prvoj polufinalnoj večeri pod rednim brojem dva. Osim toga, Duška Vučinić baš u Malmeu obeležava 20 godina otkako prati i učestvuje u organizaciji učešća Srbije na „Pesmi Evrovizije“.

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.