Alien: RomulusFoto: 20th Century Fox - Brandywine Pr / Christophel Collection / Profimedia

Nekada je bilo tako lako u Holivudu. Snimili ste jedan film, a onda, kada se publici dopao, napravili bi nastavak. Ako je i nastavak ostvario uspeh, napravili bi još jedan, i odjednom ste imali trilogiju.

Ali onda su gazde studija shvatile da prodaja filmova u tri dela stvara sopstveni marketinški zamah – čak možete da uštedite novac na troškovima produkcije tako što ćete ih snimati u isto vreme, kao što je slučaj sa trilogijom „Gospodar prstenova“.

Ali šta kada više ne znate kako da nastavite priču? Nije nikakav problem, samo snimite potpuno novu trilogiju koja se dešava pre prve, o ranim godinama vaših glavnih likova ili možda o njihovim roditeljima, što smo videli u „Ratovima zvezda“.

Problem je, međutim, nastao kada se mnogim gledaocima novi filmovi nisu svideli toliko kao oni raniji. Kako je onda moguće ponovo unovčiti jednu filmsku franšizu?

To je problem sa kojim se serijal „Alien“ (Osmi putnik) suočava već nekoliko decenija, ili preciznije otkako je studio „20th Century Fox“ zabranio reditelju filma „Alien 3“ da ga sam montira.

Usledili su zapanjujuće jeziv, ali veoma prosečan „Alien: Resurrection“ Žan-Pjera Ženea iz 1997. godine i dva dela  „Alien vs Predator“ filma (2004. i 2007.), na koje ne treba trošiti reči, pa onda Ridli Skotov razočaravajući „Prometheus“ (2012) i prosečni „Alien: Covenant“, koji je izašao 2017.

Nakon svih ovih filmova, čovek se zapita da li je ikada uopšte bilo nešto zanimljivo u vezi vanzemaljca koga su Ridli Skot i H.R. Gajger učinili ikonom popularne kulture.

Šta raditi kada je naučnofantastična filmska franšiza u najboljem slučaju prosečna već više od 30 godina, a ipak svi koji su ikada videli sumorni, ali uzbudljivi „Alien“ (1979) Ridlija Skota i njegov eksplozivni nastavak „Aliens“ (1986) i dalje hoće da gledaju još priča iz ovog filmskog univerzuma?

Nil Blomkamp, reditelj filma „District 9“, očigledno je imao pravu ideju za nastavak „Alien“ sage 2015, kada je bez ikakvog podsticaja studija „20th Century Fox“, odlučio da snimi svoj „Alien“ koji bi se nastavljao na „Aliens“, drugi po redu film iz serijala.

Njegova ideja je bila da Ripli (Sigurni Viver) ponovo bude glavna junakinja, a da se u filmu pojave i Hiks (Majkl Bin) i potencijalno čak i Njut (Keri Hen), oboje iz „Aliens“.

To se, međutim, nije dogodilo, i ne samo zato što su svi pomenuti glumci već bili u godinama, već i zato što „20th Century Fox“ uopšte nije bio zainteresovan za ideju južnoafričkog reditelja.

Ali neko iz kompanije „Disney“, koja je kupila „20th Century Fox“ i prava na „Alien“ franšizu 2017. godine, očigledno je obraćao pažnju.

Sada „Variety“ izveštava da je u planu novi film ovog naučnofantastičnog serijla, koji neće biti ni nastavak, a ni prednastavak, već će se njegova radnja dešavati između događanja u filmovima „Alien“ i „Aliens“.

Film pod nazivom „Alien: Romulus“ režiraće Fede Alvarez, a Ridli Skot će biti jedan od producenata.

Govoreći na dodeli nagrada Gotam, glumica Kejli Spejni rekla je za poznati list posvećen sedmoj umetnosti: „Trebalo bi da da dešava između prvog i drugog filma“, i dodala: „Doveli su isti tim koji je radio na filmu ‘Aliens“. Isti ljudi koji su napravili ksenomorfe za taj film su ih napravili i za novi. Tako da je bilo neverovatno videti originalni dizajn sa ljudima koji su radili na ovim filmovima više od 45 godina.”

Kako će onda ovo funkcionisati? Pa, prošlo je 57 godina između događaja iz dva filma, koje je Ripli provela lutajući svemirom. Šta se moglo dogoditi u međuvremenu?

Takođe nam je rečeno da će Alvarezov film biti „nepovezan“ sa prethodnim epizodama, mada imajući u vidu šta je sve Skot pričao tokom godina o ovom serijalu, a kasnije delima opovrgao, to ne mora ništa da znači.

Sigurno urugvajski reditelj neće moći da odoli da uključi neke detalje iz poslednjih nastavaka.

Koliko god bili razočarani filmovima „Prometheus“ i „Alien: Covenant“, lagali bismo kada bismo rekli da nas ne bi obradovalo da novi film iz „Alien“ franšize ima neke reference i na njih.

„Alien: Romulus“ će imati svoju premijeru 16. avgusta 2024. godine.

Izvor: Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari