Foto: pinteres

– Dela ikona američkog pop arta su reprezentativni i prepoznatljivi radovi nastali u periodu od 60-ih godina prošlog veka, kada su pop artisti dostigli vrhunac umetničkog izražavanja, pa sve do recentnih radova iz prve decenije 21. veka. Postavku izložbe čini preko sto originalnih radova različitih tehnika, koja su u vlasništvu renomirane galerije Visconti Fine Art, osnovane u Milanu 1973. sa predstavništvom u Ljubljani – kaže za Danas jedna od organizatora izložbe Alina Mara Vujić.

Kad naizgled banalni predmeti uz pomoć propagande dobiju monumentalne proporcije i mesto trivijalnih idola, vreme je da umetnost preuzme sebi svojstvenu ulogu kritičara društva. Tako je sredinom dvadesetog veka nastao pop art, umetnost koja po prvi put funkciju vizuelnog nosioca poverava grafici – kojoj zbog masovne reprodukcije to najbolje pristaje.

Više od 30 originalnih grafika najčuvenijih pop art umetnika iz kolekcije Žive i Lazara Vujića, vlasnika galerije Visconti Fine Art, publika u Beogradu je prvi put mogla da vidi 2014. godine u Galeriji New Moment.

– Pravi raritet predstavljaju grafički radovi, koje smo radili kao izdavači sa Vorholom, Rozenkvistom i Veselmanom. Vorhol i Rozenkvist su napravili grafičke radove za grafičku mapu Arts and Sports, za Olimpijadu u Sarajevu 1984. godina. Kao i radovi sa ličnom posvetom Živi i Lazi Vujić – dodaje Alina Mara Vujić. 

Pored nje, organizator je i Mihajlo Nestorović. Izložba u Beogradu realizuje se uz pomoć partnera iz Srbije, Srednjoevropskog kulturnog centra Novi Sad. Postavka je otvorena do 12. marta.