Andreas Otenzamer Foto: Promo

„Nakon fantastičnog Sergeja Nakarjakova koji je potpuno opravdao nadimak „Paganini“ na trubi, Filharmonija predstavlja još jednog virtuoza na duvačkom instrumentu, ovog puta na klarinetu. Andreas Otenzamer je od onih izvođača koji dokazuje da se i u klasičnoj muzici može biti superstar. Dolazi iz austrougarske muzičke porodice – njegov brat, a donedavno i otac, prvi su klarinetisti Bečke filharmonije, a Andreas se „odmetnuo“ u čuveni berlinski orkestar gde ima istu, prestižnu poziciju. U želji da prikaže svu fleksibilnost instrumenta, često pravi izlete u druge muzičke stilove. Pored toga što redovno nastupa sa najvećim imenima klasične muzike, prvi je klarinetista koji je ekskluzivac Dojče Gramofona. Često nastupa i sa Nemanjom Radulovićem, sa kojim između ostalog promoviše klasičnu muziku u berlinskim tehno klubovima“ , navodi se u saopštenju Beogradske filharmonije.

Najtraženiji klarinetista današnjice sa Beogradskom filharmonijom nastupa prvi put i izvodi Koncert za klarinet i orkestar br. 1, K.M. Vebera, a na programu su još uvertira „Čarobni strelac“ istog kompozitora, Dvoržakov „Otelo“ i čuveni Malerov „Adađo“ iz Simfonije br. 10. Koncert diriguje drag filharmonijski gost i istaknuti austrijski dirigent Hans Graf, jedan od najuvaženijih muzičara današnjice koji je, pored ostalih prestižnih nagrada, dobitnik i čuvenog Gremija.

Ulaznice za koncert u četvrtak su na raspolaganju na blagajnama Filharmonije i Kolarca, a sto ulaznice za stajanje biće u prodaji uoči koncerta u petak, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Povezani tekstovi