Andrej Kolčeriu ovogodišnji laureat nagrade „Nataša Bošković” za baletsku umetnost 1Foto: SNP/Promo

Prvak Baleta Srpskog narodnog pozorišta, Andrej Kolčeriu je ovogodišnji laureat jedne od najprestižnijih strukovnih nagrada u baletskoj umetnosti, Nagrada „Nataša Bošković” koju dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije.

Tim povodom Andrej Kolčeriu je izjavio da mu je veliko zadovoljstvo i čast što mu je dodeljena nagrada koja nosi ime velike srpske balerine Nataše Bošković.

„Ogromnu zahvalnost dugujem koreografu, gospodinu Krunislavu Simiću sa kojim sam radio na ulozi Armana u baletu Dama sa kamelijama. Vođen njegovom koreografskom idejom i uz veliku pomoć celog ansambla Baleta SNP-a, kreirao sam ulogu za koju sam nagrađen. Nagradu primam sa zahvalnošću i spremnošću da svojim radom opravdam dostojno ime te nagrade i u budućnosti. Veliko hvala“, istakao je Kolčeriu.

Žiri u sastavu: Dalija Imanić Savić, predsednica žirija, Konstantin Tešea i Jovica Begojev, ovu odluku je doneo jednoglasno. U saopštenju se kaže: „Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da je dobitnik nagrade „Nataša Bošković“ za sezone 2017/18. i 2018/19. prvak Baleta SNP-a Andrej Kolčeriu, za ulogu Armana Divala u baletu „Dama s kamelijama“ koreografa Krunislava Simića.

Uručenje nagrade biće upriličeno u Srpskom narodnom pozorištu 6. novembra, posle izvođenje baleta „Vragolanka“, u kojem će, inače Andrej Kolčeriu nastupiti prvi put u ulozi Kolena. Nagradu će mu uručiti Dalija Imanić Savić, predsednica žirija.

Andrej Kolčeriu je rođen 1985. godine u Klužu – Napoka (Rumunija). Baletsko obrazovanje stekao je u Školi za koreografiju i dramske umetnosti „Oktavijan Stroja“ u Klužu. Diplomirao je 2003. godine, a iste godine je došao u Novi Sad, gde dobija angažman u SNP-u. Od tada, punih šesnaest godina igra solističke uloge u klasičnim i neoklasičnim baletima: Romeo/Tibalt („Romeo i Julija“), Bazil/Espada („Don Kihot“), Grof Albert („Žizela“), Zigfrid („Labudovo jezero“), Princ Krcko („Krcko Oraščić“), Princ Dezire („Uspavana lepotica“), Sergej („Katarina Izmailova“), Grk Zorba u istoimenom baletu, Arman Dival („Dama s kamelijama“), a dobitnik je više godišnjih nagrada i pohvala Srpskog narodnog pozorišta. Nastupao je i na međunarodnoj baletskoj sceni, u Parizu (na prestižnom Gala festivalu „Zvezde 21. veka“ Teatar Šanzelize, septembar 2009), u Segešvaru (Gala Međunarodni baletski festival FIBS 2014), gost u Nacionalnom teatru Temišvar (Gala koncert 2015), u Narodnom pozorištu u Beogradu…

Baletski kritičari su u prikazima o obnovi baleta „Dama s kamelijama“ (koreograf i reditelj Krunislav Simić, dirigent Aleksandar Kojić) isticali igračku tehničku zrelost Kolčerijua, njegovu interpretativnu uverljivost i harmoničnu partnersku usklađenost, naročito u adađima bogatog koreografskog sadržaja i emotivnog naboja.

Podsetićemo da će mu ova nagrada biti uručena u sezoni kada Balet SNP-a obeležava 70 godina od osnivanja.

O nagradi „Nataša Bošković“

Nagrada se dodeljuje baletskom igraču izabranom među umetnicima profesionalnih pozorišta, trupa i redova slobodnih umetnika za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti. Nagrada je ustanovljena u znak poštovanja i sećanja na prvu veliku srpsku balerinu Natašu Bošković, znamenitu umetnicu, koja je trajno zadužila našu umetničku igru i dodeljuje se od 2012. godine. Ovu značajnu nagradu dobila je i prvakinja Baleta SNP-a Ana Đurić 2014. godine za ulogu Odilije i Odete u baletu Labudovo jezero (koreograf Vladimir Logunov).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari