Foto: Aleksa Ramadanović

– Ako se već ustane iz svoje sobe ispred TV ekrana i ode do pozorišta i tamo se takođe vidi da je sve u redu, onda to nije pozorište, jer pravo, dobro pozorište treba da govori istinu. Upravo nacionalna pozorišta ne smeju da podilaze publici, niti da se bave umetnošću 19. veka. Ovakve predstave na repertoaru nacionalnog pozorišta su prava, suštinska briga o kulturi i identitetu – rekao je reditelj Andraš Urban na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena ova predstava.

Vršilac dužnosti upravnika SNP Zoran Đerić je podsetio da je svojevremeno Danilo Kiš polemičkom knjigom „Čas anatomije“ potvrdio reputaciju angažovanog intelektualca pretvorivši odbranu od napada da je njegov roman „Grobnica za Borisa Davidoviča“ plagijat, u jedinstveno delo koje predstavlja odgovor intelektualca čaršijskim spletkama i napadima. Bio je to najveći napad u jugoslovenskoj književnosti, koji je rezultirao i najboljom polemičkom knjigom u kojoj je Kiš ukazao na katastrofalan pad u vrednostima i na kontaminirano društvo.

Na konferenciji je najavljeno i da su u predstavi, pored citata iz izvornog dela „Čas anatomije“, korišćeni i odlomci iz „Grobnice za Borisa Davidoviča“, dokumentarna građa, te pesme Danila Kiša i velikog mađarskog pesnika Petefi Šandora, čije je stihove na srpski jezik prevodio sam Kiš.

Glumica Milica Grujičić je, citirajući Kišove reči: „Svaka totalitarna ideologija razara ljudskost“, rekla da je njoj bio izazov da upravo u današnje vreme „kada se u državi forsira sjaj i ne gase novogodišnje rasvete, a ljudi odlaze ili pričaju o odlasku“ bude deo autorskog tima koji će progovoriti o ovim temama.

– Biće ovo značajna i retka predstava koja će osloboditi neke ljude, prvenstveno u publici – istakla je glumica Draginja Voganjac.

Po uzbuđenju sa emotivnim nabojem, koje se sa proba „prelilo“ i na samu konferenciju za novinare, jasno je bilo da je ceo autorski tim radio u kreativnom procesu u kojem su u vazduhu provejavale Kišove reči „Ništa nema od naše zemlje. A ja niti mogu sa njom niti bez nje“. Sa fotografijom Danila Kiša iza bodljikave žice, vrlo upečatljivog plakata koji najavljuje predstavu „Čas anatomije“, pozorište će se ovoga puta baviti odnosom umetnika prema društvenoj stvarnosti u svakom smislu te reči.

U predstavi igraju: Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Marija Medenica, Sanja Ristić Krajnov, Igor Pavlović, Višnja Obradović, Nenad Pećinar, Draginja Voganjac, Alisa Lacko i Milica Grujičić.

Od muzičara, na sceni su i violončelistkinja Aleksandra Lazin, pijanistkinja Milena Milovanović i bubnjar Ištvan Čik. Dramaturškinja i saradnica reditelja je Suzana Vuković, kompozitorka Irena Popović, scenograf Željko Piškorić, kostimografkinja Marina Sremac, scenski pokret Andreja Kulešević. Kompozitor i izvođač pesme „Bratstvo i jedinstvo“ je Damir Avdić, tekstove songova napisali su Danilo Kiš i Šandor Petefi, a asistent režije je Nikola Končarević.

Posle sutrašnje premijere, predstava će biti izvođena i 1, 11, 16. i 24. marta, takođe na sceni „Pera Dobrinović“ u SNP.