„ApoteozaAnarhija” najbolja kragujevačka knjiga u prošloj godini 1Foto: G. V.

Monografija „ApoteozaAnarhija” umetnika Vidana Papića, u izdanju Ustanove kulture „Koraci” proglašena je za najbolju knjigu u prošlogodišnjem kragujevačkom izdavaštvu na danas otvorenim 10. Danima kragujevačke knjige.

Odluku je jednoglasno doneo tročlani žiri u sastavu: Marija Stefanović Jovanović, grafički dizajner, Biljana Nešić, novinar kulturne rubrike Radio Beograda i ispred Biblioteke, domaćina manifestacije DKK, Gordana Vučković.

„Brzina i vreme u kojem danas živimo nametnulo je drugi i drugačiji odnos prema opremi i dizajnu knjige, potiskujući je u drugi plan. Iskonsku lepotu knjige anonimni monasi su vekovima negovali, minuciozno ukrašavajući stranice krasnopisom, iluminacijama (minijaturama, inicijalima) i ornamentima (zastavicama). Zato su knjige izazivale divljenje, skoro strahopoštovanje. Danas se retki odlučuju da budu moderni dijaci i svojim talentom po svaku cenu odbrane lepotu knjige. Jedan od retkih je i Vidan Papić” stoji u obrazloženju žirija manifestacije DKK.

Po njihovom mišljenju Papićeva monografija na, do sada, neviđen način prikazuje stvaralački opus umetnika, u isto vreme rečima i slikom govori o stvaralaštvu slikara, grafičara i univerzitetskog profesora.

– Ona je i neobični bedeker, jer posmatrača-čitaoca vodi kroz različite umetnikove faze, procese i postupke, smatraju članovi žirija 10 Dana kragujevačke knjige, dodajući da „monografija ’ApoteozAnarhija’ zasigurno nikog neće ostaviti ravnodušnim”.

Nagrađena monografija ima nekoliko različitih koričnih varijanti, povezanih u kožni povez majstorskom rukom Ljubomira Ljuba Turukala, sa utisnutim reljefnim motivima, naslovom u zlatotisku na koricama i hrptu.

Papićeva knjiga je bila i u užem izboru za nagradu „Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu na 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Manifestacija posvećena zavičajnom izdavaštvu Dani kragujevačke knjige otvorena je danas u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić” besedom prof. dr Venka Andonovskog i traje do 28. februara.

Tokom meseca februara na DKK u „Šumadijskom pulsu kulture” predstaviće se i izdavački poduhvati iz šumadijskog okruga – Aranđelovca, Rače, Topole, Batočine, Lapova i Knića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari