Arheološke i slikarske izložbe i koncerti 1Zavičajni muzej - Vrnjačka Banja Foto: muzejisrbije.rs

Od minulog četvrtka do subote uveče Vrnjačka Banja je bila u znaku manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“, koja se ove godine organizuje na temu „Muzej u gostima“. U okviru manifestacija, u vrnjačkom Zavičajnom muzeju otvorena je arheološka izložba „Poruke Gornje Mezije“, Zavičajnog muzeja iz Jagodine.

– Na ovoj izložbi je predtsvljeno 584 bronzana, koštana i keramička predmeta iz Antičke zbirke jagodinskog muzeja i sve je obogaćeno fotografijama i crtežima. Autor izložbe je arheolog Radovan Petrodić – kaže kustos Zavičajnog muzeja u Vrnjačkoj Banji Jelena Borović-Dimić i objašnjava „da je Mezija pripadala tračkom plemenu Meza, koje je živelo na delu teritorije današnje Srbije, na donjem Dunavu“.

Manifestacija je nastavljena otvaranjem izložbe slika Nataše Radoja i Miodraga Elezovića. Ova izložba se realizuje u okviru projekta „Savremena srpska likovna scena“,

Solistički koncert Marijane Davinić, uz klavirsku pratnju pijanistkinje Jovane Dovdić, dao je svoj doprinos uspešnom organizovanj „Muzeja Srbije 10 dana od 10 do 10“. N repertoaru su bile arije iz dela Vivaldija, Rinalda,Mocarta, Mendelsona,Šuberta i Čajkovskog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari