„Baletski biseri“ za jubilej Baleta Srpskog narodnog pozorišta 1Foto: Srđan Doroški

U okviru obeležavanja 70 godina postojanja Baleta Srpskog narodnog pozorišta večeras će biti upriličen poslednji gala koncert prvaka, solista i ansambla Baleta pod nazivom „Baletski biseri“.

Na programu je dvanaest bisera baletske klasike i neoklasike – Don Kihot, Žizela, Labudovo jezero, Uspavana lepotica, Grk Zorba, Vragolanka i drugi. Gala koncert je zakazan na sceni „Jovan Đorđević“ u 19 sati.

Za ovaj program odabrani su najlepši prizori, duetne igre i varijacije iz živopisnog Ciganskog logora i varijacija Mercedes iz Don Kihota (Katarina Kljajić), pa-de-de iz Žizele, elegantne Ruska i Španska igra iz Labudovog jezera, neponovljivo snažna solo igra Umirućeg labuda (Ana Đurić), vragolasta Igra u klompama iz baleta Vragolanka (Samjuel Bišop), uzbudljivo i energično finale II čina iz Grka Zorbe (Andrej Kolčeriju)…

Lepotu tradicionalne estetike oplemeniće i romantične scene koje je publika oduševljeno pozdravljala na prethodnom koncertu: temperamentnu igru (Ana Đurić) iz Karmen svite Bize-Ščedrina i valcer u cis molu (Ana Đurić i Toma Križnar) iz Šopenijane Frederika Šopena, jedan od najvećih pa-de-dea u istoriji baleta.

Podsetimo, novosadska baletska scena je nakon četiri meseca oživela u kreiranom programu, baletskim gala koncertom „Baletski biseri“, koji je premijerno izveden 20. februara ove godine, u okviru obeležavanja 70 godina postojanja ove najmlađe umetničke jedinice Srpskog narodnog pozorišta.

Bilo je to veče elegantnog užitka za publiku i igrače – veče Baleta i plesa, u redukovanom kapacitetu sale velike scene, oko 500 gledalaca, u parteru i na balkonu, uz poštovanje svih propisanih preventivnih mera. Upravo tako, uz poštovanje svih mera, organizatori najavljuju i ovo poslednje izvođenje koncerta „Baletski biseri“.

Povodom Dana Baleta Srpskog narodnog pozorišta, u ponedeljak, 8. marta će u podne u Donjem foajeu scene „Jovan Đorđević“ biti održana promocija knjige Gabriele Teglaši Jojkić „Baletska korepeticija Zoltana Gajdoša. O knjizi će, pored autorke, govoriti dr Zoran Đerić, upravnik SNP-a, Toni Ranđelović, direktor Baleta, profesor Svetozar Saša Kovačević i Zoltan Gajdoš, korepetitor Baleta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari