"Balkan Bordello" u Ateljeu 212 1foto Ferdi Limani

Pozorište Atelje 212 je u saradnji sa jednim od najznačajnijih svetskih avangardnih pozorišta, Teatrom La MaMa iz NJujorka, kao nosiocem projekta, i Teatrom Kendra iz Prištine, uz podršku Fondacije „Moj Balkan“ NJujork/Beograd, realizovalo je predstavu „Balkan Bordello“, po drami Jetona Neziraja, a u režiji Blerte Neziraj, čija će beogradska premijera biti 8. novembra u Ateljeu 212.

Drama je bazirana na Eshilovoj trilogiji Orestija, kao saga o balkanskoj porodici. Obojena specifičnim crnim humorom dotiče samu suštinu balkanskog temperamenta, prati uzlete i padove ljudske duše i ističe apsurdnost epohe, antičke ali i savremene koja se temelji na nasilju i mržnji.

U predstavi igra međunarodna ekipa glumaca, glumci Ateljea 212: Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović, glumci Teatra La MaMa: Oni DŽonson, DŽordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, DŽon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naser i glumica iz Prištine Verona Kodža.

Dramaturg na predstavi je Dimitrije Kokanov, a međunarodnu autorsku ekipu čine i italijanski kompozitor Gabrijele Marangoni, američki kostimograf Gabrijela Beri, majstor svetla iz Holandije, Jan Perego, koreograf iz Tirane Đerđ Prevozi i scenografkinja iz Beograda Marija Kalabić. Izvršni producent predstave je Beka Vučo.

Predstava se izvodi na engleskom jeziku sa prevodom na srpski. Prištinsku premijeru imala je 3. novembra, a njujorška premijera biće početkom aprila 2022. godine. U Teatru La MaMa na njujorškom Ist Endu planirano je da se odigra 10 predstava tokom aprila 2022.

Svetozar Cvetković: Usud koji mora da prestane

Prištinska premijera „Balkan Bordella“ bila je kulturni događaj, a glumac Svetozar Cvetković kaže: „U zavisnosti gde je budemo igrali, drugačije će se čitati ko je ko u ovoj predstavi, ko kome pripada, da li neko pripada nekom narodu ili nekoj vojsci, ko je koga osvojio, i ko je od koga izgubio ili ga pobedio. To su neke tragične poruke koje postoje u ovoj predstavi, u smislu osvešćivanja ljudi – da taj usud koji postoji na Balkanu i da nema generacija bez rata, jednom mora da prestane“, istakao je Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari