Balkanska smotra stripa 1

U Leskovcu je otvorena jubilarna 20. Balkanska smotra mladih strip autora, najstariji strip festival na prostoru bivše SFRJ, koji je ove godine okupio rekordnih 2789 učesnika iz 61 zemlje sveta sa šest kontinenata.

Smotru, sem glave izložbe, sačinjavaju još dve izložbe, kao i 24 različitih sadržaja u vidu predavanja, tribina i promocija, a prisustvovaće joj oko 90 uglednih gostiju iz čitave Evrope, Severne Amerike i Azije.

Na sinočnjem otvaranju publici se obratio gost iz Sjedinjenih Američkih Država, scenarista Diznija i pisac Betmena, Aleksandar Simons, koji je izrazio zadovoljstvo što vidi puno i mladih i starjih ljudi koji se bave stripom, i da se raduje što će imati mogućnost da sa njima razmeni kreativna iskustva.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je kao posebnu ulogu ovog festivala istakao i njegov pedagoški karakter.

Na ovogodišnjoj smotri plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ za doprinos srpskom stripu dobili su Žika Bogdanović iz Beograda i Dragan Stokić Rajački iz Zaječara. Memorijalnu nagradu za satirični strip „Miodrag Veličković Mivel“ dobio je Saša Dimitrijević iz Niša.

Na konkursu za najbolji strip kaiš, žiri u sastavu Nikola Milićević (novinar i urednik Nove Naše reči), Marko Stojanović (strip scenarista) i Miloš Cvetković (akademski grafičar), nagradio je Anastasiju Vidanović iz Leskovca (kategorija do 10 godina), Katarinu Hadži-Jovančić iz Leskovca (10-15 godina) i Katarinu Stošić (15-19 godina), a specijalnu nagradu dobila je Milica Stanković (12 godina) iz Leskovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari