Predstava "Balkanski špijun” izazvala interesovanje Dubrovčana 1Foto:promo

Predstava “Balkanski špijun” Narodnog pozorišta u Beogradu, legendarno delo Dušana Kovačevića u režiji Tatjane Mandić Rigonat, izazvala je veliko interesovanje publike 70. Dubrovačkih letnjih igara, pa je uvedeno i dodatno izvođenje u parku Gradac.

Satiričnu farsu „Balkanski špijun“, prema kojoj je snimljen i kultni film, Kovačević je napisao 1983. godine, a govori o odnosu vlasti i pojedinca, te daje briljantnu analizu slučaja čovjeka koji svet doživljava kao sistematsku zaveru protiv sebe i ideala koji zastupa. Obuzet manijom, stvara oko sebe mali, dobro organizovani totalitarni poredak.

U novoj verziji „Balkanskog špijuna“, koji je na programu 70. Dubrovačkih letnjih igara 16. i 17. avgusta, glavni lik Ilija Čvorović, koga tumači LJubomir Bandvić, kontaminiran je vestima koje govore o dobroj vlasti i o opasnostima koje prete od “stranih plaćenika i domaćih izdajnika”.

Radnju prekidaju tirade prepoznatljivih medijskih laži koje izgovara dopisani lik TV voditeljke, a publika ih može videti na ekranu sa potpisom produkcije AV. U predstavi igraju i Nela Mihailović, Dušanka Stojanović Glid, Katarina Marković, Milutin Milošević i Vanja Milačić.

Dubrovačke letnje igre, svečano otvorene 10. jula, ove godine su u znaku jubileja sedam decenija postojanja, a do 25. avgusta nude više od 80 dramskih, muzičkih, baletskih, filmskih, folklornih i drugih programa na tridesetak scenskih i ambijentalnih lokacija, objedinjenih konceptualnim okvirom “Mitovi grada”.

Prvi premijerni dramski naslov 70. Igara biće “Hamlet” Viljema Šekspira, u režiji Paola Mađelija, koji će Festivalski dramski ansambl igrati na Lovrjencu od 27. do 31. jula.

Mađeliju, reditelju nekih od mitskih predstava Igara – poput “Feničanki” i “Grižule”, ovo je prva režija na tom festivalu nakon 2006. godine, kada je na Medarevu postavio “Ptice” prema Aristofanu.

U avgustu publiku očekuje premijera “Geraniuma” u režiji Marine Pejnović, prema pripovetkama Iva Vojnovića i Antuna Šoljana. Usedelicu Maru igraće Doris Šarić Kukuljica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari