BarbiFoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Uprkos bojkotu holivudskih filmova zbog podrške SAD Ukrajini, Rusi još uvek mogu da gledaju aktuelne američke hitove, pre svega zahvaljujući nelegalnim projekcijama.

Iako odlazak u bioskop trenutno nije na listi prioriteta prosečnog Rusa, ova aktivnost može skrenuti misli stanovnika ove zemlje od turbulentne situacije u zemlji izazvane Putinovom agresijom na Ukrajinu. No, kako su holivudski studiji povukli filmove iz Rusije još u martu prošle godine, iako se radilo o devetom najvećem svetskom tržištu, to nije spriječilo mnoge Ruse da uživaju u njima nelegalno, prenosi N1 Zagreb.

Zato oni nisu propustili letnje hitove kao što su „Barbi“ i „Openhajmer“, ali i mnoge druge holivudske filmove. Ipak, ruske vlasti to takođe smatraju nezakonitim, zato što američke filmove opisuju kao “propagandu”, nimalo poželjnu u ratna vremena.

Rusi su bili u sličnim problemima tokom Hladnog rata, ali su se svejedno širom Sovjetskog saveza mogle pronaći piratske kasete filmova, koje bi najčešće sinhronizovala jedna osoba, no, ljudi su svejedno koristili priliku da gledaju „Osmog putnika“, „Rokija“, „Groznicu subotnje večeri“ i druge filmske hitove.

U današnje vreme je neuporedivo lakše doći do filmova u visokoj rezoluciji na nelegalan način, ali prema pisanju Gardijana, pojedini ruski bioskopi i dalje emituju holivudske hitove, uključujući i „Barbi“, s tim da projekcije uglavnom održavaju u manjim bioskopima, van velikih lanaca, i bez mnogo pompe.

Ponekad se filmovi reklamiraju s drugim imenom, ali na društvenim mrežama je lako saznati šta je zaista na repertoaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari