Basara: Četiri dodatne nagrade NIN vredela pometnja nastala zbog toga što je "Kontraendorfin" nagrađen 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Četiri dodatne nagrade NIN je vredela pometnja koja je nastala zbog toga što je „Kontraendorfin“ nagrađen i time su neke stvari po tom „seljačkom i čaršijskom mišljenju verifikovane“, izjavio je večeras književnik Svetislav Basara na debati „Odjek nagrade NIN“, održanoj u Ustanovi kulture „Parobrod“.

On je istakao da je ta pometnja dovela do toga da se neki marginalni književni junaci oglase i da u emisiji kod Milomira Marića kažu da je to koještarija.

Govoreći o reakciji javnosti zbog toga što se u romanu pojavljuje Desanka Maksimović, Basara je rekao da se po tome vidi „kako se prave afere“ i da iz takvog povoda „kreću ratovi na isti psihološki mehanizam moralne panike i stvaranja osećaja ugroženosti“.

Profesorka Biljana Srbljanović je rekla da ne može da zamisili bilo koji Basarin tekst koji nije prepun jedne vrste humora i „karnevalizacije“ koja ruši svaki autoritet.

Ona je ocenila da je to vrsta oslobađajućeg humora, „da se baš cepačiš od smeha“ i da je vrlo autoironična, ali da sa druge strane govori „veoma mračne stvari o našoj istini“.

Srbljanović je istakla da je u „Kontraenderfinu“ reč o „ur-istini, praistini, koja nas stalno vodi na istu stranputicu, u isti ćorsokak, da je realnost koju živimo zapravo stvorena realnost kao smišljeni zločinački projekat literarnog tipa“.

Ona je rekla da mora da se sakrije sve što se ne uklapa u dogmu „kako mi sebe vidimo očima otrovnih gasova među autoritetima, piscima, čitavoj istoriji“ i da realnost juri „to izmišljeno prikazanje realnosti nama samima“, koje ne može da stigne.

Srbljanović je istakla da za nju važno kako mi shvatamo istoriju, da Basara često piše o tome, a ovog puta zaista iz pozicije „literarnog autoriteta“.

Dodala je da misli da je u pitanju „strašno mračan roman, neopisivo tačan i užasno duhovit, ali pre svega autoironičan i poguban po samoga sebe“.

Srbljanović je kazala da su oni koji su Basaru kritikovali zbog Desanke Maksimović to učinili „prvo da se sakriju iza nje kako ne bi pričali o sebi, a drugo zato što su čitali knjigu samo do 17. strane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari