Belom platnu udahnjuju život 1

Za supružnike Džemilu i Muhameda Turkmanovića iz Nove Varoši bavljenje slikarstvom je velika ljubav i porodični hobi.

NJihova „borba“ sa belim platnom, na kojem su pretočene različite emocije i raspoloženja, traje već više od dve decenije.

Iz malog, umetničkog ateljea ovih zaljubljenika u likovnu umetnost, svetlost dana ugledale su desetine ulja na platnu, inspirisanih delima majstora ekspresionizma i realizma, sa obiljem motiva zlatarskog kraja, kao i detaljima iz bošnjačke kulturne baštine.

Svoj slikarski talenat , Muhamed je, po oceni uglednih umetnika, uspeo da pretoči i u jednu drugačiju kategoriju slika, kakve su njegove mrtve prirode sa etno motivima. Na njima preovladava tiha čežnja i nostalgija. Ona obavija stare predmete, tipične za novovaroški mentalitet i čaršiju koje više nema, Penzionisani metalac po struci, od početka svog likovnog stvaralaštva je istraživao i razvijao svoj sopstveni, originalni likovni rukopis. On je i po formi i po tematskom repertoaru odavno prevazišao okvire amaterskog.

– Moj prvi kontakt sa belim platnom započinje kristalizacijom trenutnog osećaja koji potom razgrađujem i razotkrivam. Slike koje stvaram su odraz raspoloženja i stanja duha u kojem se nalazim. Slikanje je najbolji način na koji se izražavam, a slikarstvo velika ljubav i hobi. NJime se bavim isključivo iz zadovoljstva, a ako se moje slike dopadnu i nekom drugom, utoliko se više radujem – kaže Hamko.

Podjednako želju da zaplovi slikarskim vodama baš kao i njen suprug još u prvim godinama zajedničkog života ispoljavala je i DŽemila, nastavnica hemije u penziji. I dok Hamko preferira apstrakciju, ona je oduševljena delima impresionista.

– Najveći izazov su mi mrtve prirode i pejzaži, mada sam se oprobala i sa ženskim portretima. Nisam opterećena stilovima i tehnikama, jednostavno uživam da se poigravam bojama i da svaki put nanovo belom platnom udahnem život – ističe DŽemila, koja je, zajedno sa suprugom, jedna od osnivača lokalnog Likovnog kluba“Zlatarska paleta“, a jedno vreme i njegova predsednica. Ovo udruženje je, inače, ove godine proslavilo dve decenije uspešnog rada i jedino je ove vrste u okruženju.

DŽemila i Muhamed, kao vrsni likovni stvaraoci, ostavljaju snažan pečat u kulturnom mozaiku Nove Varoši. I šire. Nebrojeno puta su svoj talenat predstavljali publici van grada na padinama Zlatara, a za svoje umetnine su više puta nagrađivani. Ističu se prva dva mesta na Okružnoj smotri slikara Zlatiborskog okruga. Hamko je skoro imao i samostalnu izložbu u Priboju, na kojoj su se okupili ugledni majstori slikarskog zanata. Turkmanovići poručuju da slikarskim vodama ne plove radi ličnih ambicija, već iz ljubavi i želje da novovaroški kraj afirmišu kao sredinu sa dugom kulturnom tradicijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari