BEMUS: Glavne zvezde ruski pijanisti Berezovski i Maslejev 1

U Beogradu će se od 19. oktobra do 1. novembra održati 48. Beogradske muzičke svečanosti u okviru kojih će biti izvedeno 14 muzičkih i muzičko-scenskih programa, a biće prikazani i snimci dve opere.

Sve će se događati u pet prostora u gradu – Zadužbini Ilije M. Kolarca, Etnografskom muzeju, Skupštini grada Beograda, Operi i Teatru Madlenianum i Jugoslovenskoj kinoteci. Kako je juče najavljeno na konferenciji za novinare u Skupštini grada, koja je pokrovitelj ovogodišnjih Svečanosti, 48. Bemus biće „u znaku najzvučnijih velikih pijanista“, pre svega ruskih – navljeno je gostovanje slavnog Borisa Berezovskog i Dmitrija Maslejeva, nove nade ruskog pijaniza – pobednika moskovskog Konkursa Čajkovski 2015. godine.

– Predstojeći Bemus je programski osmišljen tako da na sceni prozvuči tonski arhipelag minulih stilskih uzdarja ,ali i novoga doba, našeg vremena, savremenika, kompozitora i izvođača. Ne remeteći ritam uvek novog i u životu kao i u umetnosti nikada zatvorenog procesa traganja i kretanja, opredelili smo se za one kompozitore i dela koja, upravo osvojivši izvesne zone minulog, spretno i spremno, estetski i etički odgovorno stoje pred izazovima novopridolazećih upitanosti i mogućih odgovora na njih. Nismo zaboravili ni prostor tradicije, narodnog stvaralaštva, koje će sa mladim snagama svedočiti da se onaj porođajni basen muzičke memorije nije isušio i da ga daroviti i posvećeni entuzijasti stalno zanavljaju. 48. Bemus biće ozbiljna i otmena, raspevana tonska razbrajalica koja pokušava da izbalansira „naše“ i „svetsko“ – što je neka vrsta njegovog mota – kaže kompozitor Svetislav Božić, umetnilki direktor Bemusa i dopisni član SANU.

On se zahvalio svima koji su pomogli „Bemusu da se vrati – da ne slizne i ne ugasi se zajedno sa Jugokoncertom“.

Na svečanom otvaranju 19. oktobra nastupiće Simfonijski orkestar RTS i violinista Dragan Sredojević, svi pod upravom Bojana Suđića, sa delima Johanesa Bramsa i Petra Iljiča Čajkovskog na programu. Među gostima ovogodišnjeg Bemusa, između ostalih su i: Muški hor „Optina pustinja“ iz Sankt Petersburga, bugarski dirigent Emil Tabakov, Bavarski kamerni okestar sa kojim će nastupiti violinista Sreten Krstić i Nataša Veljković, klavir. Na programu su i autorski koncert Vere Milanković, nastupi izvorne grupe Crnućanka iz Gornjeg Milanovca i Orkestra škole za muzičke talente u Ćupriji…

U okviru programa „Film na Bemusu“ i Fransuske muzičke jeseni, čiji je organitor Francuski kulturni centar u Srbiji, u Jugoslovskoj kinoteci 23. oktobra i 2. novembra biće prikazani snimci dve opere izvedene na Festivalu lirske muzike u Eks-an-Provnasu ovog proleća. Reč je o Debisijevoj operi „Peleas i Melisanda“, u režiji Katje Mičel i izvođenju Londonske filhamonije sa Stefanom Degu i Barbarom Hanigan u glavnim ulogama, kao i Mocartovom delu „Tako rade sve“, koje je režirao čuveni Kristorf Onore. Sa Frajburškim baroknim orkestrom u ovoj operi glavne uloge pevaju: Leneke Ruten, Kejt Lindsi, Sandrin Pio, Žoel Pieto…

Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu i Nataša Ilić, vd diretkora Centra beogradskigh festivala, naglasile su da su gradonačelnik,i gradska vlast u Beogradu i Cebef „prepoznali značaj Belefa“ za koji je ove godine iz gradske kase izvojeno 15 miliona dinara, a i Ministarstvo kulture Vlade Srbije je povećalo budžet za ovu manifestaciju. Ivona Jevtić najavila da će „kulturna strategija za 2017. biti još ozbiljnija i da će se Grad truditi da više sredstava izdvoji za kulturu“.

CEBEF, koji je nasledio i objednio nekadašnji Jugokoncert, Belef centar i Direkciju Festa, ove godine po treći put organizuje Bemus.

 

Premijera u Madlenianumu

U okviru ovogodišnjem Bemusa premijerno će biti izvedena opera Stevana Hristića „Suton“, kojom će Opera i teatar Madlenianum otvorti novu umetničku sezonu. Delo inspirisano „Dubrovačkom trilogijom“ Ive Vojnovića i poezijom Jovana Dučića, nastalo je 1925, biće izvedeno integralno – sa baletskim činom, koji je 1958. Hirstić „dopisao“ zbog gostovanja u Moskvi, a čiji je notni zapis zagubljen – postoji samo njegov tonski snimak u Radio Beogradu. Ovu produkciju „Sutona“ režira Nebojša Bradić, dirigent je Vesna Šouc, a u predstavi pevaju: Dušica Bjelić, Nataša Jović – Trivić, Nenad Čiča, Dragana Popović, Branilsava Podrumac, Aleksandra Angelov, Miodrag D. Jovanović, Aleksa Vasić, LJubomir Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari