Berlinale u digitalnom formatu, proglašenje pobednika u petak 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Pobednike ovogodišnjeg Berlinala stručni žiri, u čijem radu učestvuje i bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić, proglasiće u petak.

U Berlinu je večeras započeo 71. Međunarodni filmski festival koji se ove godine održava u dva dela, prvom delu od 1. do 5. marta putem online platforme kojem pristup ima samo profesionalna publika i novinari te letnjem delu namenjenom publici koji će se održati u junu, prenosi Hina.

Svakog dana profesionalnoj publici će putem online platforme biti na 24 sata ponuđeno gledanje filmova i jednog od festivalskih programa, navodi  Al Jazeera Balkans.

Takmičarski program, u kojem se ove godine za jednu od nagrada takmiči 15 filmova, počeo je među ostalim projekcijom jednog od njemačkih filmova u konkurenciji, filmom „Ja sam tvoj čovek“ rediteljke Marie Schrader.

Protest nemačkih kinematografa

U programu Generation prikazan je i jedini ovogodišnji film iz Bosne i Hercegovine, „Tabija“ reditelja Igora Drljače.

Sutra će u takmičarskom delu biti prikazana i hrvatska manjinska produkcija “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” rumunskog redatelja Radua Judea u kojem učestvuje i hrvatska producentska kuća Kinorama.

Pobednike ovogodišnjeg Berlinale stručni žiri, u čijem radu učestvuje i bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić, proglasit će u petak.

Pobednički filmovi će zajedno s izborom filmova široj publici biti prikazani od 9. do 20. juna u berlinskim bioskopima kada će biti i uručene ovogodišnje nagrade.

U nedelju uveče su uoči Berlinalea bioskopi širom Nemačke bili osvetljeni u znak protesta što su kinematografi zbog pandemije zatvoreni od početka novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari