Vudi Alen je oduševio publiku na otvaranju Kanskog festivala svojim najnovijim filmom „Ponoć u Parizu“ u kojem Oven Vilson putuje unazad kroz vreme kako bi se upoznao sa umetnicima poput Ernesta Hemingveja i Pabla Pikasa. Čak se i na projekciji za novinare čuo smeh i aplauz.


„Znate, velika je klopka misliti da bi živeti u nekom drugom vremenu bilo bolje“, rekao je posle projekcije Alen.

Sam festival je otvorio italijanski reditelj Bernardo Bertoluči (71), koji je dobio Zlatnu palmu za životno delo. Ovo je prva nagrada koja mu je pripala na Kanskom festivalu.

Selma Hajek je prošetala crvenim tepihom na radost svih onih sa fotoaparatima, pošto je u svojoj haljini privukla najviše pažnje. Ona je došla u Kan kako bi promovisala film „Puss in Boots“ – spin-of „Šreka“, a svoju promociju će imati i blokbasteri poput „Kung fu pande 2“ i „Pirata s Kariba: Na čudnijim obalama“.

Robert de Niro, kao predsednik žirija koji će odlučivati o nagradama, izjavio je kako je za njega neobično što će morati da pogleda 20 filmova za tako kratko vreme, ali da je sve to za njega odmor pošto neće doživljavati ometanja koja, inače, prate njegov „običan“ život. Inače, De Niro je dobio stojeće ovacije kada je ušao u Festivalsku palatu. Na svu silu glumačkih zvezda, pojavila se i Lejdi Gaga koja je održala „koncert iznenađenja“ ispred palmi na obali, uz veliku vrisku okupljenih fanova.

Sarkozi neće gledati film o sebi

Pariz – Francuski predsednik Nikolas Sarkozi je izjavio kako neće gledati film koji prikazuje njegov dolazak na vlast jer bi to bilo „narcisoidno“, ali je i priznao da ne podnosi kritiku. „Nemam želju da vidim ‘Conquest’“, rekao je Sarkozi u izjavi za umetnički magazin Telerama, komentarišući politički triler braće Erika i Nikolasa Altmajera koji će biti prikazan u Kanu.

„Let na mesec“ u koloru

Los Anđeles – Čuveni „Put na mesec“ iz 1902. godine je spasen i vraćen iz mrtvih, tako da će njegova puna kolor verzija biti prikazana u Kanu. Film Žorža Melijesa je poznat po svojim crno-belim fotografijama, pošto se smatralo da je verzija u boji zauvek izgubljena. Međutim, početkom 1990-ih neimenovana osoba je prosledila kolor kopiju Kinoteci u Barseloni. Na žalost, film je bio bukvalno u delićima, tako da je „podizanje iz mrtvih“ potrajalo. Na film je dodata i muzička elektro grupe „Air“. „Voyage dans la Lune“ je za 1902. godinu bio isto što i „Ratovi zvezda“ 1977, ili „Avatar“ 2009.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari