Besplatna "Opera na vodi" 14. septembra 1Foto: Miroslav Dragojević

Opera beogradskog Narodnog pozorišta 14. septembra besplatnim koncertom na Savskoj promenadi, na kojoj se gradi „Beograd na vodi“, obeležiće završetak jubileja NP – 150 godina rada i ući u obeležavanje prvog veka svog postojanja.

Beograđane, kako je najavljeno juče na konferenciji za novinare u nekadašnjem zdanju Beogradske zadruge i Geozavoda, sad prodajnom centru kompanije „Beogradska obala“ (Belgrade Waterfront), očekuje drugi gala koncert iz projekta „Opera na vodi“ koji je, prema rečima organizatora iz Hjuman distrikta (Human District), prošle godine privukao više od pet hiljada posetilaca. Želja organizatora je, kako se čulo, da „ova manifestacija postane turistička atrakcija značajna ne samo za Beograd i Srbiju, nego i za ceo region“.

– Orkestar, hor i prvaci Opere NP, pod upravom dirigenata Đorđa Pavlovića i Đorđa Stankovića izvešće najpopularnije arije i duete sa repertoara operske kuće sa Trga republike, kao i poznate kancone. Specijalni gost na koncertu biće mecosopran Sanja Anastasija, koja živi u Nemačkoj i gradi zapaženu međunarodnu pevačku akrijeru – najavila je sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, direktor i prvakinja Opere NP.

Ona je naglasila da se ovakvim koncertima „približavamo svetu, jer sve metropole imaju svoje operske koncerte na otvorenom“ i da „Beogradska opera zaslužuje da izađe na ‘otvoreno’ kako bi pokazala koliko je moćna da se bavi muzikom i umetnošću koji su neprolazni“.

– Borićemo se za što više ovakvih koncerata, a nadamo se da će posle 100 godina postojanja Opera dobiti i svoju zgradu – rekla je Jasmina Trumbetaš Petrović.

Na pitanje da li će nova zgrada Opere biti na Trgu republike ili na prostoru „Beograda na vodi“, ona je odgovorila da je „ta tema pitanje aktuelno 20 godina i da se nada da će sada sa vlastima postići dogovor gde će se podići“. Direktorka Opere NP je za jubilarnu sezonu, čija je neka vrsta uvertire „koncert na vodi“, najavila veliki broj premijera, pre svega Pučinijevu „Madam Baterflaj“ kao prvu operu izvedenu u NP 11. februara 1920. i operu „Evgenije Onjegin“ Petra Iljiča Čajkovskog koja „slavi 100 godina od svog prvog izvođenja u Beogradu“.

– Srećna sam što Opera izlazi iz okvira svoje zgrade. Za mene je svaki izlazak važan jer je operska umetnost slabo zastupljena – ocenila je juče sopran Sanja Kerkez, prvakinja Opere NP, povodom najavljenog koncerta na otvorenom 14. septembra.

Iako slavi prvu stogodišnjicu, Beogradska opera je prvi put na otvorenom nastupila 2013. u Viminacijumu, gde je povodom obeležavanja 1.700 godišnjice Milanskog edikta izvela Verdijevu operu „Aida“.

Umetnička neutralnost

– Muzička, operska umetnost nema nikakve veze sa politikom, niti se mi bavimo politikom. Mi se bavimo isključivo umetnošću i opšte ne vodimo računa da li neko je neko na ovoj ili tuđoj strani. Mi smo neutralni u svemu tome, kao i u politici. Prednost dajemo umetnosti – kaže Jasmina Trumbetaš Petrović odgovarajući na pitanje Danasa da li projekat „Opera na vodi“ osim umetničke ima i političku dimenziju jer daje kulturni legitimitet spornim urbanističkim projektima oko kojih se vode žestoke javne polemike, a i zakonski su problematični.

Pozorište na Trgu

– Muzičko-scenski i multimedijalni spektakl na otvorenom „Pozorište na Trgu – portal ka vekovima“, povodom obnove beogradskog Trga republike, održaće se 8. septembra i u njemu će učestvovati oko 300 umetnika iz NP, objavila je ova umetnička kuća na svom sajtu. Centralni deo programa počeće u 20 sati projekcijama na fasadama NP kojima će se oživeti arhitektura trga i predstaviti proces rekonstrukcije i razvoja Beograda od izgradnje nacionalnog teatra 1868. do današnjeg izgleda ovog dela Beograda. Sledi Gala koncert ispred glavnog ulaza NP na kojem će nastupiti prvaci, solisti, Orkestar i Hor, a potom i revija pozorišnih kostima. Program se završava izvođenjem baleta „Ko to tamo peva“. U okviru celodnevnog spektakla, koji počinje u nedelju u 11 sati, NP će učestvovati i u drugim programima, uključujući i opersku predstava za decu i omladinu Volfganga Amadeusa Mocarta „Bastijen i Bastijena“. Program su početkom nedelje najavili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i uprava NP, na konferenciji za novinare, organizovanoj za „odabrane“ medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari