Grčkom umetniku Papajoanuu uručena nagrada "Jovan Ćirilov" 1

Grčki vizuelni umetnik, koreograf i reditelj Dimitrije Papajoanu primio je večeras u Skupštini Grada Beograda Nagradu Beogradskog festivala igre „Jovan Ćirilov  – za korak napred“ – delo vajarke Andreje Prokopijević, iz ruke premijera Srbije Ane Brnabić.

Odlukom stručnog žirija prošlogodšnjeg 14. BFI Papajoanu je nagrađen za komad „Nigde“, koji je 29. marta 2017, izvela holandska trupa Introdans u Centru „Sava“. Na istoj sceni 15. marta ove godine njegovo poslednje delo „Veliki ukrotitelj“ otvoriće jubilarni 15. BFI.

– Dok smo stvarali ovo delo nismo razmišljali o nagradama, ali kad one dođu privilegija je da u njima uživamo. Za mene je velika stvar što moja trupa iz Atine, koja  pre dve godine prvi put gostovala u Beogradu sa delom „Mrtva priroda“, sada dolazi sa najnovijom kreacijom „Veliki krotitelj“ – zahvalio se Papajoanu na nagradi.

Aja Jung, osnivač i direktor Festivala rekla je da je pre 16 godina „o festivalu igre maštala i smišljala njegovo ime zajedno sa Jovanom Ćirilovim, koji je bio prijatelj, ali i najstrožiji kritičar – uvek je sedeo na ćošku prvog reda i na kraju predstave diskretnim znakom pokazivao da li je nešto pomereno za korak dalje“.

– Taj mali korak unapred Jovan bi običnom svetu  kasnije prevodio u spektakularno i genijalno… Ali, zbog tog malog, pre svega drugačijeg koraka unapred mi smo imali svoj povod za slavlje. Jovan je otišao, a ovom nagradom BFI, koji nikad neće biti takmičarski festival, želeli smo da sačuvamo taj Jovanov trenutak procene pozorišnog dela i umetnučkog postignuća, koje je sposobno da čitavu umetnost povede nevidljivim korakom dalje ili više – istakla Aja Jung, podsećajući da je Papajoanu četvri laureat Nagrade „Jovan Ćirilov“.

Ana Brnabić čestitala je Festivalu15. godišnjicu uspešnog rada, jer je  Beograd pretvorio u prestonicu igre, a predstavama u Novom Sadu doprineo decentralizaciji kulture u Srbiji, na čemu se angažovala i Nacionalna fondacija za igru, koju takođe vodi Aja Jung.

– Sugurna sam i stalno ponavljam da nema održivog razvoja bez kulture, podrške kreativnosti, individulanosti i obrazovanja. Kultura i kretivne industrije imaju ogroman potencijal za ekonomski razvoj, zapošljavanje, devizni prliv, razvoj turizma, kulturnu diplomatiju. Oni su posebno važni za promociju Srbije u svetu i predstavljanje jedne nove i drugačije Srbije – poručila je Ana Brnabić.

Konferencija o kreativnim indrustrijama

Kultura i kreativne industrije biće tema konferencije koju danas u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu organizuje Kabinet Ane Brnabić, koja bi trebalo i da otvori ovaj skup. Iz Vlade Srbije saopšteno je da je „cilj konferencije predstavljanje ekonomskog doprinosa kreativnih industrija i potencijala za njihov dalji rast, kao i uticaja kreativnih industrija na izgradnju nove slike Srbije“. Kao učesnici panela najavljeni su: profesor na Univerzitetu umetnosti u Beogradu Biljana Srbljanović, umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica, predsednik Upravnog odbora Egzit fondacije Ivan Petrović, upravnik Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, upravnik Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitirijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari