Bez Nušića, ostaće nam samo jada 1Foto: Marija Piroški

U subotu, 18. decembra, otvorena je izložba “Dešava se Nušić i jada”. Ova izložba, koja kroz paralelne prikaze ivanjičkog festivala Nušićijada i drugih slučajeva progona, otimanja i razrešenja skreće pažnju javnosti na probleme čitavog društva, prvi je događaj koji je udruženje građana KudeS uspelo neometano da realizuje ove godine, saopštili su organizatori.

Kako je navedeno, prethodili su mu događaji koji su, u periodu kada bi se uobičajeno dešavala prognana a slobodna Nušićijada, svoje formate menjali usled implicitnih pretnji i eksplicitnih poruka od strane lokalnim moćnika i brojnih službi, a sve u cilju sprečavanja delovanja i rada udruženja.

Uz svedočanstva iza kojih stoje brojni poznati umetnici, književnici, humoristi i aktivisti: Zoran Kesić, Petar Božović, Minja Bogavac, Petar Arbutina, Marko Šelić Marčelo, Dragoljub Draža Petrović, Željko Bodrožić, Maša Mileusnić i Branislav Guta Grubački, izložbom “Dešava se Nušić i jada” organizatori prognane a slobodne Nušićijade konstatuju da se slučajevi progona sumnjivih lica, traženja istine u egzilu, razrešenja bez objašnjenja, i mnogi drugi, dešavali, dešavaju se, i dešavaće se ukoliko građani ne uzmu život u svoje ruke, ali i pruže podršku jedni drugima. KudeS takođe konstatuje da nam se, iz dana u dan, dešava Nušić, odnosno da živimo njegove komade u formatu nad kojim se, ipak, nije lako smejati.

Bez Nušića, ostaće nam samo jada 2
Foto: Marija Piroški

“Za direktorku Šabačkog pozorišta imenovana  sam u martu 2019. Moj mandat trebalo je da traje četiri godine. Trajao je godinu i po. Smenjena sam bez objašnjenja, uz razrešenje neutemeljeno u zakonu” kaže Minja Bogavac, dramaturškinja, i dodaje “Za slobodno društvo, potrebno nam je više hrabrih, i više hrabrosti. Jer desilo se, i dešava se.  Ako sve ostane isto, desiće se i vama.”

Nakon što se prošle godine bavio pitanjem autocenzure, KudeS ove godine, kako saopštava, po prvi put izlazeći van okvira svog festivala, kroz izložbu, kao i video kampanju koja je prethodila njenom otvaranju, čitavom društvu i svakom pojedincu postavlja pitanje: Šta ako ste vi sledeći?

“Jasno je da protivpravno otimanje jednog festivala nije najveći problem koji jedno društvo može da ima. Ali, problem je kada protivpravno delovanje postane model. Ako sve više ljudi i organizacija takvu matricu oseća na svojoj koži, a ako mi, kao društvo, nastavimo da ćutimo i nadamo se da nas neće snaći slična sudbina, ne piše nam se dobro.”, kažu u KudeSu. 

Bez Nušića, ostaće nam samo jada 3
Foto: Marija Piroški

Nušićijadu, festival kulture i zabave, humora i radosti, obnovilo je i od 2010. do 2017. godine organizovalo Udruženje građana KudeS u partnerstvu sa ivanjičkom lokalnom samoupravom. 2018. godine, lokalne vlasti protivpravno preuzimaju festival, sa skupštinske govornice obavestivši javnost, uključujući i organizatore, da “KudeS nema više nikakve ingerencije na Nušićijadi”. 

“Nušićijada je bila jedan od najlepših susreta u Srbiji, festival izvanrednog pozorišnog, muzičkog, dečjeg sadržaja. Celo građanstvo učestvovalo je u obnovi epohe, u obnovi  smeha, i kritike svega postojećeg. I, tako su nama oteli tu divnu Nušićijadu. Ko drugi, nego građani te iste Ivanjice. Valja zato što imaju značke drugačije”, kaže Petar Božović, glumac koji uz Nušićijadu stoji još od dana kada ju je KudeS pokretao.

Zahvaljujući snažnoj reakciji kulturne javnosti i podršci brojnih prijatelja festivala, prognana a slobodna Nušićijada se dve godine organizuje po brdima i dolinama oko Ivanjice, a zatim, usled epidemije kovida 19,  i kroz televizijske emisije kojima dolazi do milionskog auditorijuma.

Ove godine, KudeS, Reflektor teatar i bubnjari Dragoljuba Đuričića trebalo je da izvedu performans “Izvini, Nušiću!” po tekstu i u režiji Minje Bogavac, u centru Ivanjice, usred manifestacije koju Opština Ivanjica organizuje pod imenom Nušićijada i za koju izdvaja višestruko veća sredstva iz lokalnog budžeta nego u vreme dok je festival organizovao KudeS.

Nakon što je informacija o izvođenju “iscurela”, a performans je došao u fokus lokalne vlasti i službe bezbednosti porodice i prijatelji članova udruženja pozivani su uz nejasne pretnje i jasne poruke – da im ne padne na pamet da nešto pokušaju da urade. Shvativši da bi rizik izvođenja bio preveliki, KudeS je odlučio da ideju performansa i njegove poruke prenetoči u video performans a njegove poruke u film “IZVINI, NUŠIĆU!” posvećen velikim prijateljima festivala koji su preminuli između dve Nušićijade, Dragoljubu Đuričiću i Lanetu Gutoviću.

Izložba “Dešava se Nušić i jada” trebalo je da započne svoj život sa drugog mesta, na kom se zadržala veoma kratko, opet usled okolnosti kakve su se dešavale oko performansa. Njena postavka u prostoru Endžio haba, u Dobračinoj 4, omogućila je početak njenog slobodnog života, nakon čega ga, od 21. do 23. decembra 2021 nastavlja u prostoru Kulturnog Centra Grad, a zatim po svim onim ćoškovima slobode u kojima će biti dobrodošla.

“Bez Nušića, ostala je samo jada,” kaže Zoran Kesić, redovni gost prave Nušićijade, kako je sam zove.

Nušića je, sa jedne strane, danas i previše. Živimo njegove komade, vode nas njegove gospođe ministarke, potkazuju sreski špijuni iz njegovih dela a odluke donose potpune analfabete.

Sa druge strane, Nušića nam je danas premalo. Neophodno je da mu se vratimo, da se kroz njegovo delo pogledamo, i da uspemo ponovo da se nasmejemo. Jer, zaista, bez njega, ostaće nam samo jada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari