Biljana Đurđević

Zbog izuzetno velikog interesovanje za izložbu Poslednja večera Bijane Đurđević u umetničkoj rezidenciji i Galeriji Hestia, 31. marta u 12 sati sama autorka, Biljana vodiće zaintersovanu publiku kroz svoju postavku.

Podsetimo izložba „Poslednja večera“ se bavi opštom slabošću društva izazvanom sve većom instrumentalizacijom ljudskog bića od industrije, tehnologije i medija, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou i nastavak je višegodišnjeg projekta umetnice „Studija slučaja“ koji obuhvata slikarstvo, animacije i grafički roman.“

Fokus ovog projekta je upravo na eksploatisanom, umornom telu – našem zajedničkom, globalnom telu, navodi se u pozivu za vođenje kroz izložbu.

Biljana Đurđević kaže da će publika biti u prilici da vidi nastavak i razvoj događaja u okviru Studije slučaja, koji je počeo još 2014. godine.

„Kroz grafičku novelu, projekat se razvio do novih slika. Moja ideja je bila da se bavim distopijom, i dugo sam verovala da je to tako, a onda se vrlo brzo ispostavilo da sam puki ilustrator, odnosno da se bavim ilustracijom svakodnevnog života koji nas okružuje. A u mom slučaju teško je napraviti otklon od realnosti. Obično ono što me najviše tišti bude tema mog rada i interesovanja. Tako da ove slike deluju kao sablasno upozorenje na posmatrača i poručuju da treba da se probudimo!“ – kaže Đurđević.

Biljana Đurđević vodi publiku kroz svoju izložbu “Poslednja večera" 1
Foto: Galeria Hestia

Kustoskinja izložbe, Neva Lukić ističe samu postavku  Galerije Hestia koja je smeštena u prostoru stana gde se ahromatska dela Biljane Đurđević mogu iščitavati na više nivoa.

„Kada se određeno delo posmatra iz susedne prostorije ono će posetioca suptilno uvući u distopijski narativ, otkrivajući se tek pokojim detaljem kao što je telo ili sto, da bi nam se tek kad mu se primaknemo, pokazalo u svoj svojoj monumentalnosti“ – kaže Neva

Izložba je otvorena do 12. maja 2024, a pored ovog stručnog vođenja planirani su još neki prateći programi. Galerija Hestia nalazi se na adresi Topličin venac br 14.

Radno vreme galerije je od srede do subote od 12  do 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari