„Izvod iz knjige rođenih – priča o Danilu Kišu“ naslov je upravo objavljene biografije na engleskom jeziku jednog od najznačajnijih jugoslovenskih pisaca 20. veka. Studiju britanskog autora Marka Tompsona štampala je američka izdavačka kuća Cornell University Press.


„Šetajući se Kalemegdanom jednog davnog zimskog dana pomislio sam da bih mogao da oblikujem knjigu kao seriju eseja zasnovanih na ‘Izvodu iz knjige rođenih’, Kišovom autobiografskom tekstu. Poželeo sam da tako odam i poštovanje eksperimentalizmu u Kišovom delu „, rekao je Tompson novinskoj agenciji Beta.

Tompson je naveo da je počeo da čita Kišova dela 1987. godine i da objavljuje prikaze Kišovih knjiga od kojih je posebno „Peščanik“, štampan na engleskom 1990, ostavio na njega dubok utisak.

Tompson je autor više studija među kojima su „Kuća od papira: Kraj Jugoslavije“, „Proizvodnja rata. Mediji u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini“ kao i „Beli rat: Život i smrt na italijanskom frontu 1915-1919“. To delo prodato je u pedesetak hiljada primeraka. Pozitivne prikaze Tompsonove biografije Danila Kiša već su došle iz pera Nadin Gordimer, Adama Zagajevskog, Dušana Makavejeva, Dubravke Ugrešić i nekoliko drugih autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari