Bitef festival u dvostrukom izdanju od 13. do 25. septembra 1Foto: Logo

U Beogradu će se od 13. do 25. septembra ove godine održati duplo, 54. i 55. izdanje Bitef festivala, navodi se u saopštenju.

Zbog nemogućnosti da se Bitef 2020. godine održi u punom kapacitetu, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Grada Beograda, tada je doneta odluka da se ove godine Bitef održi u dvostrukom izdanju.

Iz organizacije su podsetili da je prošlog septembra, zbog nemogućnosti da se festival odvija nesmetano, održan Bitef-Prolog, svojevrstan uzorak odloženog festivala, trodnevni program koji je sadržao pozorišne predstave, stručne i naučne tribine i razgovore, kao i susrete sa pozorišnim umetnicima.

„Kao što je beogradska publika tada mogla da vidi zahvaljujući gostovanjima predstava Štefana Kegija Dolina Jeze i Simona Sena Biti Arijela F, tematski fokus 54. i 55. Bitefa će biti na konceptu posthumanizma, u kontekstu sveta koji bi trebalo da bude manje antropocentričan. To je vizija sveta nastala, između ostalog, i iz svesti o globalnoj ekološkoj krizi, te mogućoj kataklizmi, a što su, takođe teme festivala. Usko povezan sa tematskim je i estetski (formalni) fokus festivala. On se bavi dehumanizacijom tela izvođača u različitim oblicima – kroz koreografske postupke, svetlosne i video efekte, preko odsustva izvođača, njihovog digitalnog prisustva, do upotrebe robota i dronova na sceni“, navodi se u saopštenju.

Festival će se održati, sa javnosti već predstavljenim, vizuelnim identitetom i pod sloganom „Na ivici budućnosti“.

U glavnom programu će biti organizovana brojna izvođenja četrnaest pozorišnih produkcija reditelja i koreografa iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana i Meksika, Austrije i Čilea. Među njima je i pet predstava planiranih za prošlu godinu koje su mogle da se produkciono realizuju i ove, kao što su dela autora evropskog pozorišta Vima Vandekejbusa i Ersana Mondtaga i mlade zvezde slovenačkog teatra Žige Divjaka.

Publika će u selekciji imati priliku da vidi i devet novoizabranih produkcija.

U umetničkom i produkcijskom timu Bitefa ističu da je organizacija festivala sa četrnaest predstava značajnih autora veliko postignuće, imajući u vidu otežanu komunikaciju i putovanja, kao i značajno smanjenu produkciju predstava u svetu u protekloj godini.

Glavni program ovogodišnjeg Bitefa, koji sadrži i neka iznenađenja, biće predstavljen na prvoj konferenciji za medije povodom festivala u Skupštini Grada Beograda 30. juna.

Prošlogodišnje izdanje Bitefa, Bitef-Prolog, podržali su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije, kao i Evropska delegacija u Srbiji, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Gete Institut, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Francuski institut u Beogradu i Fond za otvoreno društvo.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.