Bitef otvara Marina Davidova, a uz avangardne predstave i podrška Europrajdu 1Foto: Jakov Simović

  Pod simboličnim naslovom „Mi – junaci rada svog“, 56. izdanje Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala odvijaće se od 23. septembra do 2. oktobra, u konkurenciji za Gran pri „Mira Trailović“ biće devet predstava vodećih umetnika iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije, Bitef će oficijelno proglasiti otvorenim ruska rediteljka, kritičarka i disidentkinja […]

 

Pod simboličnim naslovom „Mi – junaci rada svog“, 56. izdanje Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala odvijaće se od 23. septembra do 2. oktobra, u konkurenciji za Gran pri „Mira Trailović“ biće devet predstava vodećih umetnika iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije, Bitef će oficijelno proglasiti otvorenim ruska rediteljka, kritičarka i disidentkinja Marina Davidova, a u skladu sa svojom tradicijom progresivnih umetničkih i društvenih tendencija dugom više od pola veka, ovogodišnji festival daje podršku Europrajdu.

Ovo bi bio rezime druge press konferencije 56. Bitefa, koja je juče organizovane u Luci Beograd.

U radničkom ambijentu pivare Docker Brewery & Beer Garden (što korespondira sa festivalskim sloganom), kompletan program predstavili su direktor Bitefa Miloš Latinović, umetnički direktor Ivan Medenica, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese, direktor British Council-a za Srbiju i Zapadni Balkan Piter Braun, direktor Gete instituta Frank Bauman, i direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere.

U prologu festivala koji tradicionalno najavljuje tematske i estetske linije nastupajućeg programa i pravi kopču sa prethodnim izdanjem festivala, 23. septembra u Narodnom pozorištu biće prikazana predstava „(Nije) kraj sveta“, u režiji najznačajnije svetske pozorišne rediteljke Kejti Mičel i produkciji berlinskog pozorišta Šaubine.

Kako je istakao Frank Bauman, ova predstava je ekološki osvešćena u pogledu teme ali i produkcije, i uvodi potpuno novi, utopijski vid stvaranja pozorišta, a za šta se Kejti Mičel dosledno bori u svim svojim poslednjim radovima, praveći tako zaokret u svojoj ranije vrlo prepoznatljivoj poetici.

Kostimi i rekviziti su preuzeti iz ranijih predstava, scenografija izgrađena od reciklabilnih materijala, a struja za predstavu proizvodi se u njoj samoj, pedaliranjem dva specijalna bicikla.

 

Oficijelno, 56. Bitef 25. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu otvoriće plesna predstava „Svaki pokušaj će se završiti u skršenim telima i slomljenim kostima“, koja je doživela veliki uspeh na festivalu u Avinjonu.

Ovo izuzetno ostvarenje slavnog belgijskog koreografa Jana Martensa uvodi publiku u tematiku ovogodišnjeg izdanja koja se bavi pitanjem rada, radnih prava i tržišta rada u svetu danas, sa posebnim akcentom na istraživanje rada u samim izvođačkim umetnostima.

Zvezda 56. Bitefa, reditelj Aleksander Zeldin, konačno će biti pred našom publikom sa „neodljivom, zabavnom, emotivnom, i neverovatno „neudobnom“ predstavom „Ljubav“.

Prema rečima Pitera Brauna, Zeldin je bio saradnik velikog Pitera Bruka, i posle londonskog Nacionalnog teatra, pariskog Odeona, berlinskog Šaubinea, bečkog festivala Viner Festvohen, i naša publika imaće zadovoljstvo da vidi jednu od najtraženijih svetskih predstava.

„Ljubav“ je deo Zeldinovog triptiha pod nazivom „Nejednakosti“, koji čine i predstave „Više od brige“ i „Vera, nada i dobročinstvo“, i koji, kao što njegov naslov sugeriše, tretira socijalne probleme.

 

U predstavi „Ljubav“ prate se sudbine nekoliko ljudi koje su nesrećne životne prilike, gubitak stana, domovine i/ili posla, okupile na istom mestu, u svratištu, najavio je Braun, a ona će se na Bitefu igrati tri večeri u Luci Beograd.

Učesnici konferencije iz inostranih kulturnih centara istakli su umetnički i kulturni značaj Bitefa u regionalnim i evropskim okvirima, i veliko zadovoljstvo saradnjom sa ovim festivalom, kome je delegacija EU u Srbiji, posle osnivača, Skupštine Grada Beograda i našeg Ministarstva kulture i informisanja, najveći partner i podržavalac.

Kao posebnog gosta ovogodišnjeg Bitefa, Ivan Medenica je najavio Marinu Davidovu koja će 25. septembra svečano proglasiti festival otvorenim.

Davidova je bila član žirija festivala, učestvovala je u glavnom programu („Večna Rusija“, 53. Bitef, produkcija Hau Berlin), i promovisala je Bitef u različitim međunarodnim okolnostima.

– Bitef je ponosan na to što Marina Davidova, kao i ostali ruski umetnici koji su poslednjih dvadeset pet godina učestvovali na festivalu, Kiril Serebrenikov, Jurij Pogrebničko, Andrej Mogučij, Dmitri Černijakov, nisu podržali rusku invaziju na Ukrajinu. Oni, kao i Davidova, trpe ozbiljne posledica izražavanja svojih stavova, uključujući i život u političkoj emigraciji – rekao je Medenica, izražavajući i zabrinutost zbog toga što se u našoj sredini nedovoljno zna i govori o tome kako su pored nesumnjivih najvećih žrtava rata – građana Ukrajine, na ogromnom udaru i nezavisni ruski intelektualci.

Medenica je najavio i tradicionalni prateći program Bitefa, koji je i ove godine važan i zanimljiv, a pročitano je i saopštenje umetničkog direktora i menadžmenta festivalskog tima povodom najave otkazivanja manifestacije Europrajd.

„U kontekstu najnovijih dešavanja vezanih za Europrajd u Beogradu, izražavamo nadu da će se ova manifestacija desiti kako je i planirano. Smatramo da bi najavljeno moguće otkazivanje ovog događaja bilo neprihvatljivo iz više razloga: zvanično objašnjenje situacije je konfuzno i nekredibilno, a otkazivanje bi ukinulo jedno od osnovnih građanskih prava – pravo na protest. S druge strane, Europrajd nije samo akcija za odbranu građanskih prava, već i platforma za promociju kvir kulture“, istaknuto je u saopštenju, uz podsećanje da je u svojoj pola veka dugoj istoriji, Bitef promovisao, pored drugih progresivnih umetničkih i društvenih tendencija, i kvir kulturu iz celog sveta.

„I dalje se nadamo da će se Europrajd desiti kako je planirano. Ako ne, Bitef će otvoriti vrata svojih pozorišta, alternativnih prostora, barova i klubova za svakog ko se oseća potlačeno i želi da da izrazi svoju različitost. Dođite na Bitef, uživajte u umetnosti, osećajte se slobodno, voljeno i zaštićeno“.

Saopštenje u znak podrške Europrajdu podržali su i međunarodni partneri, a šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese konstatovao je da osnovna ljudska prava, kao što su pravo na rad, slobodu izražavanja i okupljanje, spadaju u najvrednije tekovine savremenog društva, i izrazio nadu da će Vlada Srbije pronaći način da podrži održavanje Europrajda.

 

„Na posao prioni, na život još više!“

Medenica je, najavljujući bogat prateći program, posebno istakao plenarni sastanak najveće evropske pozorišne asocijacije IETM, koji će se održati u okviru festivala u periodu od 28. septembra do 2. oktobra pod sloganom „Na posao prioni, na život još više!“ Ovaj sastanak će se, kao i 56. Bitef, urgentno baviti radnim pravima i uslovima rada u izvođačkim umetnostima. Osim toga, u okviru pratećeg programa i ove godine publika će moći da uživa u Susretima sa autorima, Bitef polifoniji, Cirkobalkani, Bitef biblioteci, konferenciji Jugofuturizam…

Prodaja ulaznica od 1. septembra

Prodaja ulaznica počinje 1. septembra putem sajta www.bitef.rs. Onlajn kupovinom moguće je ostvariti popust od 20 odsto u periodu od 1. do 5. septembra, dok će nakon toga za onlajn prodaju važiti popust od 10 odsto. Ulaznice se mogu kupti i na Blagajni Bitefa u MTS dvorani (Trg Nikole Pašića). Za kupovinu kompleta ulaznica na blagajni važi popust od 30 odsto, a na blagajni je omogućeno plaćanje u gotovini i preko računa (profakturom koja se izdaje na zahtev korisnika).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari