Biti na Kustendorfu je kao biti na filmu 1Foto: Igor Pavićević

Dolazak na Kustendorf – „Kusturicalend“, zemlju priča između „Felini strita“, „Dolče vita hausa“, „Dijego Armando Maradona skvera“ je kao biti na filmu, u snu, u nečemu magičnom.

Jako sam počastvovan ovom nagradom, jedna mi je od najdražih i veoma sam uzbuđen, jer mi znači da dobijem nagradu od Emira Kusturice – kazao je danas Paolo Virci, italijanski reditelj, prilikom primanja „Nagrade za buduće filmove“ na trinaestom Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf.

Nagradu mu je uručio sam Kusturica, reditelj i osnivač Kustendorfa, posle prikazivanja Vircijevog nagrađivanog filma „Human Capital“, koji je po završetku publika pozdravila velikim aplauzom.

Na radionici koja je potom održana, Virci se prisetio perioda kada je sa drugarima iz grupe, kao mladi student, gledao Kusturičine filmove.

– Gledajući njegove prve filmove otkrili smo svet koji smo blisko osetili, sa kombinacijom komedije i tragedije, slatkoćom i gorčinom pomešanom, sa divljom energijom, glumcima i guskama i majmunima, magarcima i mačkama i miševima, jako dobrim izviđačima. Osetili smo se veoma inspirisano – kazao je Virci i dodao da su otkrili da mogu da imaju neku vrstu boga, zvezde, vodilje, mladog prijatelja iz tadašnje Jugoslavije, koga nikada nisu videli. – Mislili smo da je kinematografija Istočne Evrope jako mračna i ozbiljna, a dobili smo ovaj lek koji nam je pružio sreću – prizvao je uspomenu Virci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari