Bitlsi među najpopularnijim i 50 godina posle njihovog raspada 1Foto: Pixabay/Skeeze

Legendarna britanska grupa „Bitls“ (The Beatles) i 50 godina posle njihovog raspada 1970. godine nije izgubila popularnost i nastavlja da dominira na muzičkoj pop sceni.

Jedan od Bitlsa, Pol Makartni je 10. aprila 1970. godine saopštio da se bend raspada i da ništa više neće zajedno snimati.

„Bitls se smatraju najčarobnijoj avanturom 20. veka, o niko nije mogao da predvidi da će takav već izvanredni uspeh biti nastavljen i u narednom veku“, izjavio je Frans presu istoričar grupe Mark Luison.

„I 50 godina posle raspada, Bitlsi ostaju umetnički nenadmašivi, a stvaraoce jednostavno guraju da pomeraju granice“, rekao je Luison, autor knjige „The Beatles: All These Years“ (Bitlsi: Sve ove godine).

Makartni je tog 10. aprila 1970. izjavio da Bitlsi neće više zajedno snimati, a na pitanje novinara da li planira nastavak saranje sa Džonom Lenonom, Makartni je kazao „ne“.

Obožavaoci su bili skrhani tom odsečnom izjavom, rekao je Filip Norman, autor zvanične biografije Makartnija izdate 2016. godine.

„Čitava jedna generacija je odrasla uz Bitlse… Mnogi obožavaoci su tada mislili da je grozno živeti bez njih“, rekao je Norman.

Nekoliko decenija kasnije, Bitlsi ostaju najprodavaniji umetnici svih vremena, sa hitovima „I Want to Hold Your Hand“, „Hey Jude“, „Yesterday“ ili „Let It Be“.

„Svudge se pominju. U svakodnevnom jeziku, u medijima… Stalno ih citiraju, drugi sviraju njihove pesme… Njihov šarm je neuništiv“, dodao je Norman.

Grupa iz Liverpula sa Makartnijem, Lenonom, bubnjarem Ringom Satrom i gitaristom Džordžom Harisonom krajem šezdesetih godina postaje toliko popularna da su postali „poznatiji od Isusa Hrista“, kako je rekao Lenon.

Ta planetarna popularnost postaje toliko teška za članove benda da je Lenon jednom prilikom objasnio da pesmu „Help“ iz 1965. godine treba „bukvalno shvatiti“.

„Kada sam pevao Help (pomoć), to je značilo da je zaista tražim. Nismo mogli da se opustimo. To je trajalo 24 sata dnevno i ceo svet je želeo delić nas“, rekao je Lenom.

Medjutim, tenzije u grupi, posebno izmedju Lenona i Makartnija, dovele su do raspada Bitlsa.

Svi su krenuli u solo karijere, dok je Lenon sa suprugom, japanskom umetnicom Joko Ono, formirao grupu „Plastik Ono bend“.

Makartni je fomirao bend „Vings“ sa suprugom Lindom. Svi su imali uspešne solo karijere, ali su se Lenon i Ono sve više posvetili mirovnom aktivizmu.

Kružile su priče da će Bitlsi biti ponovo zajedno, ali je taj plan propao. Sledi tragedija – Lenon je 8. decembra 1980. godine ubijen ispred svog doma u Njujorku.

Makartni je 2016. godine rekao da mu je drago što se pomirio sa Lenonom pre njegove smrti. Njih dvojica su bili pokretačka snaga benda. Mnogi su govorili da je Markatni mozak, a Lenon srce benda.

Norman je naveo da su njih dvojica, „divovi koji su zajedno stvarali nešto čarobno“.

Luison smatra da će Bitlsi biti uvek aktuelni jer postoji ljudi koji imaju prolaznu slavu i istinski umetnici kao Bitlsi čiji „kreativni talenat hrani duh i nadahnjuje radost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari