Bjelogrlić: Nismo sposobni da se suočimo sa gresima prošlosti 1Foto: IIGOR IRGE

I neposredno pre, kao i nakon svetske premijere filma “Nečista krv – greh predaka ” na 28. Fesivalu evropskog filma Palić, publika koja se jedva smestila na Letnjoj pozornici je velikim aplauzom pozdravila ekipu filma.

Kad su se slegli utisci, komentari među onima koji su odgledali film kretali su se od “odličan”, do “dobar trejler za buduću seriju”.

Na konferenciji za medije prethodnog dana vladalo je unekoliko opsadno stanje zbog pojave zvezdane glumačke ekipe predvođene Draganom Bjelogrlićem. Novinarima su se obratili – reditelj Milutin Petrović, glumci Katarina Radivojević, Anđela Jovanović, Dragan Bjelogrlić i producentkinja Snežana Van Hauvelingen.

Milutin Petrović, reditelj, osvrnuo se na scenario Vojislava Nanovića po kome je film „Nečista krv – greh predaka” napravljen.

“Bilo je suđeno. Taj scenario je pronašao mene, a ne ja njega. Otkad smo počeli da radimo, sve do ovog trenutka, imam stalni osećaj da su tu Voja Nanović i Bora Stanković, tako da sam ja ovde egzekutor, izvođač partitura”.

Dragan Bjelogrlić, glavni glumac u filmu, govorio je o svojoj ulozi.

„Svakako je ovo jedna od mojih zanimljivijih uloga. Kada sam dobio scenario da pročitam, video sam da se radi o jednoj izuzetno kompleksnoj priči i ulozi. Nisam mnogo razmišljao. U trenutku kad sam pročitao poslednju stranicu, znao sam da ću da prihvatim to da igram. Nije bilo nikakve dileme”

O liku Hadži-Trifuna, Bjelogrlić je rekao: „Bilo mi je zanimljivo da je to čovek koji sve vreme pokušava da sredi situaciju, da vuče poteze koji će učiniti dobro i njemu i ljudima oko njega, a sve radi pogrešno. To me je jako podsetilo na naš mentalitet. Shvatio sam, kao i mnogo puta do sad, da su svi naši pisci još davno ispričali priče o nama. Ovde je mentalitet i taj neki usud koji nosimo toliko jak i ukorenjen u nama. Razne Hadži-Trifunove sam imao prilike da upoznam i lično, a nažalost pamtimo ih i iz naše dalje i bliže istorije”.

Bjelogrlić je primetio i da ovaj film dolazi u pravo vreme sa stanovišta pitanja o položaju žena danas i ovde.

– Bora Stanković je pre mnogo godina pisao o tome i ne znam da li je iko obratio pažnju da je Koštana imala 16 godina a gazda Mitke 60 – podsetio je Bjelogrlić.

Osvrnuvši se na greh predaka, nečistu krv i usude prošlosti koji nas prate, kazao je da je njegova generacija verovala da je ona prethodna sa svim tim završila.

– Očigledno je da će nas to pratiti još dugo. Ostaje da se nadamo da će se desiti neko čudo pošto mi očigledno nismo sposobni da se suočimo sa gresima prošlih vremena koji su izuzetno jaki.

Na pitanje novinarke da li je Hadži Trifun nečija žrtva Bjelogrlić je odgovorio da je njegov lik žrtva svog položaja, koji je sam sebi nametnuo i za koji se izborio.

– Iz te neke svoje uloge koju je sam sebi dao, da je on taj koji odlučuje o svemu, a pretpostavljam da vam je poznata ta situacija kod nas… Jer kada nametneš sebi da si ti vlasnik života i smrti i da ti odlučuješ o svemu, iako na početku ove priče Hadži Trifun ima mogućnost da prizna da ne može da se nosi sa svim problemima i da možda treba da pozove sebi najbliže da bi ih podelio, on to ne želi. On želi da reši sve sam i tu je početak njegovog kraja – zaključio je Dragan Bjelogrlić.

Glumica Katarina Radivojević govorila je o liku Cone, koji tumači u filmu.

– Ona je Hadži-Trifunova rođena sestra, i preteča je današnje moderne žene. Apsolutno je zaštićena od strane brata, i tu postoji velika bratsko-sestrinska ljubav. Ovo je definitivno jedna drugačija uloga od svih mojih do sada – istakla je Katarina Radivojević.

Beogradska premijera filma „Nečista krv – greh predaka“ zakazana je za 26. avgust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari