Bobočka-jedan od najfascinantnijih ženskih likova hrvatske književnosti 1Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

,,Povratak Filipa Latinovića“ Miroslava Krleže smatra se prvim hrvatskim modernim romanom.Autor je u njega utkao svoja promišljanja o modernom slikarstvu, a sve to kroz lik rastrzanog i nestabilnog umetnika u čiji se život ušunjava dama sumnjivog morala.

Ta dama je Ksenija Radajeva, Bobočka, naslovna junakinja ove predstave. Sjajnu dramu Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića koju je po romanu Miroslava Krleže ,,Povratak Filipa Latinovića“ napisala Ana Tonković Dolenčić, a u izvodjenju Kazališta Moruzgva iz Zagreba gledala je sinoć publika 1. Festivala malih pozorišnih formi u Zaječaru. Ulogu Bobočke, fatalne Krležine literarne persone tumačila je Ecija Ojdanić, osnivačica Kazališta Moruzgva i jedna od najistaknutijih hrvatskih glumica.

-Svaka žena htela bi, barem na dan, biti uzbudljiva i slobodna kao Bobočka. Svaki muškarac hteo bi, bar na dan biti sa njom. – reči su kojima Ecija Ojdanić opisuje lik koji tumači i dodaje: Jako sam sretna što oživljavam jednu takvu zanimljivu, kontradiktornu žensku ličnost. Rad na ovoj monodrami shvatila sam kao studiju o slobodi, zapravo koliko se isplati živeti da bi je imao. Dosta je teško i krvavo platila Boba taj svoj put, nošena nekom svojom unutrašnjom potrebom za rušenjem normi i nekonvencijalnim načinom života. Iako je prešla težak put od gradjanskog luksuza do siromaštva i bede, ona ostaje dosledna sebi nošena svojom unutrašnjom potrebom za ljubavlju i strašću, i to je ono što je fascinantno.

Uz Eciju Ojdanić u predstavi glumi i Vilijam Miličević kao Filip, dok režiju potpisuje Ivan Leo Lemo i ova predstava je tokom šest godina postojanja imala više od sto izvođenja širom sveta. Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića ovenčana je brojnim nagradama, među kojima su gran pri u Bitoli, gran pri na Festivalu monodrame u Peći, nagrada u Ukrajini.

Večeras je na programu Festivala malih pozorišnih formi psihološka duodrama po motivima drame ,,Square One“ oskarovca našeg porekla Stiva Tešića u kojoj igraju Ana i Miloš Tanasković, glumci zaječarskog pozorišta Zoran Radmilović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari