Dvadeset pete jubilarne Raške duhovne svečanosti pod sloganom Kultura u tri reči biće otvorene 15. avgusta u Domu kulture izložbom radova sa ovogodišnje 17. međunarodne likovne kolonije „Akademija Jelene Anžujske“, po tradiciji održane krajem juna u kraljičinoj zadužbini, manastiru Gradac.

Organizacioni odbor jubilarnih Raških duhovnih svečanosti saopštio je konačni program ove manifestacije koja iz godine u godinu beleži sve zapaženije rezultate merene kako kvalitetom i brojem sadržaja, tako i brojem posetilaca koje uspeva da privuče iz zemlje i inostranstva. Zvaničnom početku prethodile su razne manifestacije organizovane u Raški i okolini koje su svojevrsno „zagrevanje atmosfere“ u gradu na Ibru za vrhunske umetničke događaje koji slede. Kao prvi, u seriji programa početkom aprila prikazan je dugometražni dokumentarni film „Zarobljeno vreme“ Milana Nikodijevića, a njegov glavni protagonista je Petar Peca Popović, legendarni rok kritičar i publicista, dobitnik priznanja Raških duhovnih svečanosti „Stefan Prvovenčani“ za 2015. godinu.

Susretanje sa RDS nastavljeno je nizom kulturnim manifestacija, a same svečanosti će 15. avgusta, posle otvaranja izložbe, biti nastavljene koncertom orkestra „Perezvon“ iz Rusije, dok će besedu na temu „Duhovne staze“ održati arhimandrit Ilarion (Lupulović), iguman manastira Draganac na Kosovu i Metohiji.

Zvanično otvaranje XXV Raških duhovnih svečanosti predviđeno je za četvrtak, 16. avgust, kada će predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić pozdraviti ovogodišnje učesnike, a potom će akademik Svetislav Božić, prvi dobitnik priznanja „Stefan Prvovenčani“, održati besedu „Sećanja koja ne blede“. Za kraj tog dana planiran je koncert Radeta Šerbedžije uz pratnju svetski poznatog gitariste Miroslava Tadića i violinistkinje Yvette Holzwarth.

Petak, 17. avgust, biće ispunjen raznolikim sadržajima koji počinju još od podneva promocijom najlepše dečije knjige Sajma knjiga 2017. „Singi lumba i drvo čarobnih olovaka“ na kojoj će o knjizi govoriti njen autor Slavomir Stojanović Futo. Isti autor, ali sada kao dizajner, nastupiće u 17 časova u Galeriji Centra za kulturu Gradac, gde će ispričati priču o dizajnu pod nazivom „Komplikuj jednostavno“. Za kraj tog dana predviđena su još dva događaja; najpre tribina „Uzbudljivi gradovi“ na kojoj će učestvovati Petar Peca Popović, Nebojša Bradić, Nemanja Milenković, Jovanka Višekruna Janković i Zoran Hamović, a potom i koncert održati grupa iz Mađarske „Anima Musicae Kamarazeneka“.

Početak dešavanja u subotu, 18. avgusta, pripašće, kako i dolikuje, programima za najmlađe prikazivanjem crtanog filma „Ježeva kućica“, rađenog po tekstu Branka Ćopića za koji je muziku napisao Darko Rundek, a režirala Eva Cvijanović, da bi zatim Vule Žurić predstavio svoj dečiji roman „Roman bez ormana“.

I Centar za kulturu „Gradac“ će tog dana u 17 časova, u Galeriji predstaviti svoja izdanja, pre svih postmoderni roman „Knjige za LJudmilu“ Milisava Savića, znamenitog Raščanina i jednog od tvoraca Raških duhovnih svečanosti.

Druženje sa piscima nastavlja se u Domu kulture, gde će na temu „Izuzetni parovi Srbije XX i XXI veka“ govoriti Neda Todorović, Radmila Stanković, Svetlana Bojković i Nebojša Bradić. Veče se nastavlja pozorišnom predstavom „Banović Strahinja“ za koju je tekst napisao Borisav Mihajlović Mihiz, a režirao je Nebojša Bradić. U predstavi igraju: Nebojša Đorđević, Zoran Karaić, Milan Vasić, Dušan Simić, Igor Damjanović, Milena Jakšić i Anika Grujić.

Naravno da ni subota neće proći bez muzičkog programa pa će tako grupa Yuon woo park, džez trio iz Južne Koreje, održati svoj koncert.

Nedelja, 19. avgust, započinje veselom pozorišnom igrom za decu „Mašta može svašta“ u režiji Miodraga Dinulovića, a nastupiće Svetlana Milenković, Kristina Jevtović i Stefan Milikić. Po podne, u 17 časova, u Galeriji CK „Gradac“ biće predstavljena knjiga o suštinskoj vezi rokenrola i književnosti „Doba heroja“. O njoj će pored autora Zorana Paunovića govoriti i Milan Vlajčić, književni i filmski kritičar. Za 19,30 časova, u Domu kulture predviđeno je svečano uručenje priznanja Raških duhovnih svečanosti „Stefan Prvovenčani“ za 2018. godinu. To veče će se završiti koncertom „Jorgos Jorgopulos kvarteta“ iz Grčke.

XXV jubilarne „Raške duhovne svečanosti“ se završavaju u sredu, 22. avgusta, koncertom Bijelog dugmeta na Gradskom trgu koji počinje u 21 čas.

Stavovi izneti u tekstu su isključiva odgovornost Dangrafa i ni na koji način ne predstavljaju stavove i mišljenja opštine Raška.