Borba za život i poeziju je neprestana 1Foto: Jakša Vlahović

Pisaću dokle god barem jedan čitalac bude impresioniran mojom knjigom.

Milan B. Popović izdao je nedavno svoju petu zbirku pesama pod nazivom „Pesma bunca i plače“.

U svojoj bogatoj pesničkoj karijeri Popović je izdao zbirke „Molitva tetovranog srca“, „Vreme brutalnih dobronamernika“, „Oka da ne ispustim dah“ i „Na kori integralnog hleba i olovci“.

Pored toga, Popović je izdao i tri CD-a, na kojima različiti muzičari, obrađuju njegove stihove kroz muziku.

Vaša prethodna zbirka pesama izdata je 2011. godine, čemu tolika pauza i šta je bilo okidač da baš sada, osam godina kasnije, izbacite novu zbirku „Pesma bunca i plače“?

– Moram priznati da za razliku od moje prve tri knjige pesama, koje su ozbiljne, energetski jake, nabijene testosteronima, dinamikom, bučne, protestne i buntovne, knjiga „Na kori integralnog hleba i olovci“, iz 2011. godine je potpuni preokret u mojoj pesničkoj karijeri.

Ta knjiga je satirična, puna doskočica, aforizama i štoseva u okviru pesama. Uvodnu reč u samoj knjizi napisali su legendarni pesnik i multimedijalna ličnost Raša Popov, i izuzetni pesnik i vokal beogradske rok grupe Steel Branislav Lazić.

Ja sam 2017. godine objavio prvo izdanje knjige „Pesma bunca i plače“, ali to je bila jedna skromna zbirka pesama, dok je sada objavljeno drugo dopunjeno izdanje na 208 stranica iste te knjige i pravi je bum.

Ilustracije svih mojih knjiga i korica, kao i autor mojih fotografija je akademski slikar Jakša Vlahović. Provereno uspešni tandem se ne menja godinama. Goran Kostić, umetnik iz Beograda se potrudio da sajt po naslovu prve knjige pesama bude što atraktivniji. Razmak između knjiga je, moglo bi se reći, i delimična inspirativna kriza, ali sam se uspeo držati koliko toliko kontinuiteta. Borba za život je neprestana! Kao i za poeziju, takođe!

Prvu zbirku pesama izdali ste pre 14 godina. Koliko se od tada promenio Vaš pogled na svet, stavovi, kao i sam pogled na poeziju?

– Pogled na poeziju se ništa nije promenio, samo je još više volim. Kulturi sam još uvek prvržen, kao i umetnosti generalno. Zreliji sam, naravno, i svestan surovosti ovoga sveta i sebičnosti ljudi.

Uvodnu reč za prvu knjigu napisao mi je rok novinar Aleksandar Žikić, a za drugu knjigu, uvodnu u reč u samoj knjizi napisali su mi ljudi iz samog vrha rok novinarstva – Branimir Lokner i Jadranka Janković-Nešić. Uostalom, ceo moj život je na neki način povezan sa rok muzikom i novinarstvom, a moja majka, Milesa Popović je profesorka srpskog jezika, tako da i odatle vučem gene ka pisanju, bio svestan toga ili ne. Moj otac, Borisav D. Popović, veličanstven i svestran čovek, pismen, obrazovan i nadaren, ulio je multimedijalnost u moju ličnost.

Želim da naglasim da je moj kreativni pesnički rad propraćen od samoga starta od Olge Kepdžije i Vlade Jeta sa Radio Beograda 202, koji su vanserijska pozitivna priča i neponovljivi tandem rokenrol novinarstva, kao i novinarke i pesnikinje Ilinke G. Vuković, kojoj sam posebno zahvalan na medijskoj podršci od samoga starta, koja je kasnije postala uzajamna, obostrana, i traje i dan, danas.

Moj prvi novinarski urednik bio je David Vartabedijan i njegov magazin ROCKS i da nije bilo Davida i logističke podrške Đoleta-Felix-a, ko zna šta bi bilo sa mojom novinarskom karijerom. Moj verni pratilac od starta je i Miroslava Petrić-Ilić, kojoj se posebno zahvaljujem, kako privatno, tako i javno! Miodragu Stošiću, pesniku, proznom piscu, stend ap komičaru, aforističaru i pevaču rokenrol kabare benda „Grbave tange“ – posebno!

Bez Miodraga Stošića i njegove podrške, poslednjih mojih šest godina rada ne bi bile ovakve kakve jesu, niti bi knjige bile ovakve kakve jesu. U svestranom umetniku Miodragu Stošiću imam veliku podršku.

U mojoj knjizi „Pesma bunca i plače“, u samom uvodu, objavio sam, umesto njegove recenzije, jednu njegovu pesmu koja se simbolično zove – „Ne plači“.

Borba za život i poeziju je neprestana 2
Foto: Milan B. Popović

U jednom od prethodnih intrvjua rekli ste da Vi svoje knjige ne prodajete. Zašto?

– Smatram da je poezija elitna disciplina duha i da kao takva ima astronomsko visoku cenu, koju niko ne može da plati. Zato svoje knjige i ne prodajem.

S obzirom na Vaš dugogodišnji staž u pisanju i bavljenju poezijom, kako biste uporedili poeziju danas sa onom koja se nekada pisala i mislite li da ona ima budućnost?

– Bio bih nesrećan čovek kada u sebi ne bih imao barem nadu u budućnost poezije. Dokle god barem jedan čitalac bude impresioniran mojom knjigom – pisaću!

Izdali ste i tri CD-a, na kojima su gostovali mnogobrojni domaći muzičari, koji su obrađivali upravo Vaše stihove. Kako gledate na to sada i da li planirate slične projekte i u budućnosti?

– To je bilo sjajno iskustvo, pogotovo za mene koji, kada sam pisao pesme kao klasičnu poeziju za knjige i bez rimovaja, njih 50, nisam znao da mogu da se odsviraju i otpevaju u studiju. Snimnjena su tri CD-a, „Vreme brutalnih dobronamernika“, sa pretežno rok/metal muzikom, i dupli CD „Hronično neumorni“, gde je bilo i rege, hip hop i rok muzike, sa izvođačima i sastavima iz svih država bivše Jugoslavije.

Samo neki od tih 50 su Slađana Milošević, Zoran Marinković iz Bjesova, Instant karma, Nikola Čuturilo, Del arno bend, Skaj Vikler, Zele Lipovača iz Divljih Jagoda i mnogi drugi.

Planiram slične projekte u budućnosti, ali mi je žao što jedino ja to radim sada u regionu tj. u polednjih 10 godina i nemam konkurenciju. Voleo bih da se nadmečem, da imam tu borbenost. To mi nedostaje, usamljen sam i jedini na vrhu.

Poznato je da poezija nema definiciju, i nije samo još jedna reč iz rečnika, već nešto mnogo veće. Šta je za Vas poezija?

– Ljubav! Kroz poeziju komuniciram sa ljudima. Kroz poeziju dišem i samo u njoj sam slobodan i svoj. Poezija je za mene najveća ljubav koja postoji, zbog poezije i živim!

Samo je Bog iznad poezije!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari