„Borderland esc“ u dve galerije 1Sa otvaranja izložbe „Borderland esc“ u Užicu /Foto: Danas Online 

 Izložba „Borderland esc“, koja je okupila 21 umetnika iz zemlje i inostranstva, a koja je otvorena u Užicu u dva prostora – Gradskoj galeriji i novoosnovanoj galeriji Reflektor užičkog Udruženja vizulenih umetnika, može se pogledati do kraja jula.

Postavku, čija je kustoskinja Anuk Miladinović, umetnica srpskog porekla koja živi u Bazelu i Minhenu, čine dela različitih poetika koja su oblikovana klasičnim likovnim izrazima, poput ulja na platnu, skulptura, crteža, fotografija, do onih koja su nastala istraživanjima u savremenim medijima – video i audi radovi, instalacije, objekati, digitalni printovi…

Užičkoj publici su se predstavili York Besser (Minhen),Felix Burger (Minhen/Amsterdam),Aquil Copier (Amsterdam),Daniel Door (Minhen),Matze Görig (Minhen/Berlin), Bianca Kennedy (Minhen),Felix Kraus (Minhen/Berlin),Claudia Larcher (Beč), Torsten Mühlbach (Minhen),Anuk Miladinović (Minhen/Bazel),Siniša Radulović (Podgorica), Milan Antić (Beograd), Uroš Đurić (Beograd), Pavle Jovović (Beograd), Vladimir Milanović (Beograd), Aleksandar Dimitrijević (Užice),Marijana Ćurčić (Užice),Dejan Klement (Užice), Miloš Vučićević (Užice),Filip Baralić (Užice) i Uroš Zvizdić (Požega).

Postavka je rezultat saradnje umetnika iz naše zemlje, Nemačke i Švajcarske, koja je uspostavljena pre nekoliko godina, zahvaljujući Anuk Miladinović i Aleksandru Dimitrijeviću, akademskom slikaru iz Užica, inicijatoru osnivanja Udruženja vizulenih umetnika u tom gradu, čiji su članovi nedavno uredili deo prostora u objektu nekadašnje užičke kasarne i pretvorili ga u galeriju Reflektor.

Ona je i nastavak programa „Low cost exchange“, od pre dve godine, kojim je Anuk Miladinović okupila osam umetnika iz Nemačke i Srbije kako bi se sami organizovali i producirali zložbe, mimo uobičajenih institucionlanih oblika. Usledio je niz izložbi, od kojih je prva bila priređena u Minhenu, potom u galeriji Remont u Beogradu i u Gradskoj galeriji u Požegi. Broj umetnika okupljenih oko te ideje se povećavao, a zanimljivo je i to što na tri navedene izložbe nisu izlagana ista dela, već su u pitanju tri potpuno različite postavke.

– Srećna sam zbog ovog projekta, jer je umetnicima pružio divnu mogućnost da rade zajedno na jednoj tako velikoj izložbi, koja promoviše ideju razmene i briše granice među nama, rekla je Anuk Miladinović, otvorivši izložbu u Gradskoj galeriji, dok je postavka u galeriji Reflektor otvena audio-performansom Daniela Dora

– Namera nam je bila da okupimo umetnike, ali i da ovom izložbom internacionalizujemo likovnu scenu Užica, kazao je za Danas Aleksnadar Dimitrijević.                                                           

Uznemirujuće transforamcije

– Unutrašnji procesi i dimenzije nama prirodnog habitata podvrgnute su uznemirujućim transformacijama. Ljudi su suočeni sa preokretima, ili skrhani egzistencijalno dok stagniraju u bespomoćnosti, ili otpočinju metamorfozu koja opet sadrži preispitivanje njihovog odnosa sa prirodom. Sa notom crnog humora, transcendetalnim raščlanjavanjem, ljutitom transformacijom, ili pak fatalnom predanošću ovi radovi ostvaruju kroz različite tehnike moguću budućnost, koja je počela još juče, navela je kustiskonja izložbe Anuk Miladinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari